maanantai 6. helmikuuta 2017

Uusi vaihde silmään

Tänä vuonna meillä on ollut kunnon treenipäivät laskettavissa varmaan yhden käden sormilla, mutta niiden aikana Rytty on väläyttänyt itsestään ihan uusia puolia. Kotona käyntityöskentelyssä se on ollut hyvä, mutta muutamana kertana maneesilla kunnolla liikkumaan päästessään olen saanut olla selässä ihan äimänkäkenä! Tauosta huolimatta (tai jopa siitä johtuen?) Rytty on liikkunut ihan superhyvin.


Tietenkään tässä ei hehkutuksestani huolimatta olla mitään supertähtiä, sillä vastapainoksi maastoilujakson aikana ratsastettavuus, suoruus ja tasaisuus ovat hävinneet sinne talven aikana kolutuille metsäpoluille. Siihen kun yhdistetään se, että oma rutiini on tipotiessään ja kaikki istunnalla vaikuttamisesta lähtien tuntuu omassa tekemisessä vaikealta, olemme tällä hetkellä lievästi ruosteisen ponini kanssa melko huono yhdistelmä. Toki olen itse tänä aikana ratsastanut muita hevosia ja myös joitakin kertoja niillä ihan valvovan silmän alla, mutta pääasiallinen maastoilu on todella tehnyt tehtävänsä.


Tärkein seikka, joka on pysynyt kunnossa tai parantunut entisestään, on motivaatio. Ihan meillä kummallakin! Rytty on liikkunut tosi mielellään, ja olen pyrkinyt nimenomaan sitä erityisen paljon buustaamaan. Kuten olen aiemmin maininnut, se on hieman työtä vieroksuva ja hyvin itseään säästelevä tyyppi, jolta löytyy monenlaista vaihdetta - kärjistettynä pahin mahdollinen "jos ei nyt just, katotaanko uudestaan huomenna", kiva aktiivinen työskentelymoodi ja ihan parhaimmillaan poni, joka todella yrittää kaikkensa ratsastajan puolesta, on kevyt, pohkeen edessä, kantaa itsensä ja liikkuu koko kropan läpi. (Okei, on siinä vielä se räjähdyspiste- ja pukkilaukkavaihde, josta ei kuitenkaan puhuta kouluratsastuksen kanssa samassa lauseessa.)


Parhaimpaan mielentilaan ollaan päästy viime aikoina ilahduttavan usein, oikeastaan joka ratsastuskerralla heti verryttelyn jälkeen. Avainsanana on nimenomaan se ponin motivoiminen niin, että se saa palkkion oikeista asioista ja ymmärtää, että työnteko on oikeasti kivaa ja palkitsevaa. Käytännössä saatan ravata ihan vaikka muutamia askelia kerrallaan ja palkkaan Rytyn kehuilla ja välikäynneillä aina, kun se esittää hyvää ja aktiivista ravia. Sen jälkeen minulla on allani poni, joka tarjoaa koko ajan enemmän ja enemmän, ja usein se tuntuu kasvavan samalla korkeutta ainakin 10 senttiä. Rytty tuntuu kysyvän "haluatko vielä lisää?" sen sijaan, että odottaisi milloin himmataan vauhtia. Tällöin saan pyydettyä vielä pikkuisen enemmän ja koettua melkoisen mageita askelia!


Näillä eväillä jatketaan hommia ja pyritään takaisin säännölliseen valmentautumisrytmiin, jotta saadaan kumpikin takaisin ruotuun pitkän tauon jäljiltä. Minua ilahduttaa oikeasti erityisen paljon se, että Rytty tuntuu nyt olevan tosi mielellään töissä! Valmentajankin kanssa puhuttiin, että Ryttyä ei vaan saa missään nimessä puuduttaa liialla työnteolla, vaan se tarvitsee paljon maastoilua ja muuta vaihtelua elämäänsä, ja treeniä ennemmin kohtuullisen lyhyissä pätkissä. Säännöllisin väliajoin ei tekisi lainkaan pahaa myöskään pelkkä esimerkiksi viikon kestävä maastoilukuuri, jonka aikana ei ponin tarvitsisi katsella aitoja/seiniä ollenkaan.

Lisäykset meillä on aina vaan work in progress...

Viime lauantainen valmennus, josta postauksen kuvituskin on lähtöisin, meni meillä oikein mukavasti, vaikka ratsastettavuudelliset ongelmat sieltä paistoivatkin läpi. Rytty teki kuitenkin hyvin töitä koko ajan ja oli yksin maneesiin jäätytään sen verran pörheänä, että pukittelun vaihduttua liioitellun koottuun liikkumiseen sain kokea muutaman askeleen passagea! Vitsi mikä fiilis, vaikka se sieltä vahingossa tulikin, mutta valmentajakin totesi niiden askelien jälkeen "piru vie Riina, siinä on oikeasti tällainen poni sisällä!". Tulevaisuuden GP-eestiläisestä onkin taidettu kohta kolme vuotta vitsailla.


6 kommenttia

 1. Kulkeepa se kivan näköisesti! Tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hän on parhaimmillaan superhieno <3

   Poista
 2. Ootte kyll kehittynyt huimasti! Tosi hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
 3. Ihana rytty se liikku niin tomerana ryhdikkäänä tuossa videossa <3

  VastaaPoista