lauantai 22. lokakuuta 2016

Harppauksin eteenpäinTreenikausi on hyvää vauhtia käynnissä! Ollaan nyt muutaman kerran putkeen oltu Rytyn kanssa yksityisvalmennuksessa, kun Pinjan pitkähköjen koulupäivien takia on ollut mahdottoman vaikea saada sopimaan aikatauluja yhteen kolmen henkilön kanssa samaan aikaan. Kun on päässyt tekemään töitä ihan kunnolla valmentajan keskittyessä pelkästään omaan tekemiseeni koko tunnin ajan, huomaa kyllä, miten paljon hyödyllisempää se ryhmätuntiin verrattuna onkaan! Vaikka aiempi "ryhmä" koostuisikin vain kahdesta ratsukosta, niin aina se homma ehtii leviämään käsiin sillä välin, kun valmentaja katsoo toista ratsukkoa. Rytyllä ja Denisellä on myös erilaiset tarpeet ja tavoitteet, jolloin uskoisin välillä valmentajallemme olevan aikamoisia haasteita saada suunniteltua valmennus, joka samaan aikaan hyödyttää meidän molempien ratsastusta ja korjaa ongelmia. Näin on siis ollut oikein hyvä!

Viimeisimpiä kisoja edeltäneessä valmennuksessa jouduttiin ponini kanssa tekemään ihan superpaljon töitä ja sain sen lisäksi saarnan siitä, etten saa päästää itseäni ja samalla Ryttyä liian helpolla. Kun poni haluaisi käyttää kaikesta energiastaan mielellään maksimissaan 30%, tulee minun ratsastaa sitä niin, että se käyttääkin koko ajan vähintään 70% ja hetkiä kerrallaan kokonaiset 100%. Helpommin sanottu kuin tehty toki, mutta olen yrittänyt noudattaa tätä parhaani mukaan. Enemmän on enemmän ja sitä rataa, nyt loppui se laiskottelu kummankin osalta!

Tällä kertaa sainkin kuulla heti valmennuksen alussa että Rytty ensinnäkin on lähtenyt laihtumaan (! juuri kun siitä valitin täälläkin) ja että sen liike vaikuttaa heti alusta lähtien aktiivisemmalta. Korjattiin Ryttyä tänään tekemällä käynnissä vaihdellen avo-, sulku- ja vastataivutuksia vähän tarpeen mukaan ja ravissa myös pientä loivaa avoa. Siinä sain erityisesti ajatella, etten lähde yhtään poikittamaan - takaosa ei saa lähteä ulos, vaan sisätakajalan tulee astua syvemmälle satulavyötä kohti. Vasempaan kierrokseen saatiin hyviä onnistumisia, se on Rytyn vahvempi suunta eikä lapoja ja takaosaa tarvitse ihan niin paljoa vahtia.Oikea taas on selkeästi heikompi ja minulla on tosi paljon duunia pitää pakka kasassa. Takaosa karkaa helposti ulos, lavat on vaikeampi saada aseteltua oikein ja oikea takajalka on hieman heikompi kantamaan. Tämä kaikki näkyy siinä, että oikeassa kierroksessa Rytyn muoto on huomattavasti epätasaisempi ja tahti on vaikeampi säilyttää. Sitten kun saa ihan kaikki palaset kohdalleen ja vielä mielellään hetken aikaa pysymäänkin niin, kirii oikea kierros kyllä vasenta kiinni toivottavasti kovaa vauhtia!

Ravin jälkeen tehtiin vastalaukannostoja ja hetken muutenkin laukkatyötä, mutta ennen sitä oli kuvaajan lähdettävä muihin puuhiin, joten todistusaineistot puuttuvat. Laukassa on taas uudenlaiset heikkoudet, ja oikea laukka on jopa vasenta helpommin ratsastettavissa, eli juuri toisin päin kuin ravissa. Vasempaan minun pitää olla extratarkkana sen suhteen, ettei Rytty saa yhtään nojata ulkoapuja vasten, mitä se helposti tekee ja itse olen sille ihan liian salliva. Vastalaukat löytyivät ihan hyvin ja kotiläksyksi sain tällä kertaa tehdä superpaljon niin myötä- kuin vastalaukannostoja. Ne auttavat voimistamaan Ryttyä ja korjaamaan laukkaa, joka on meille selkeästi ravia heikompi lenkki tällä hetkellä.


Loppuun saatte vielä nähdä pienen videopätkän ravityöskentelystämme! Ihan parasta osaamistamme ette tosin videolla näe, koska se on juurikin vaikeampaan kierrokseen kuvattu. Toisaalta siinä näkyy erityisen hyvin se ero, joka Rytyn ravissa tapahtuu kaiken ollessa kohdillaan. Alku on silkkaa mummohölkkää, mutta kun palaset loksahtavat paikoilleen, pystyy poni kasvattamaan raviaan jopa jo hieman ylöspäin. Meinaan vaan itse olla nyt vaikeuksissa istuntani kanssa, kun Rytyn ravi on kasvanut! Sen takia olen mennyt lähinnä ilman jalustimia, jolloin en niin pahasti puristaudu vaan hevoseen kiinni. Haaveenani on, että joskus voin vaan salakavalasti laittaa jalustimet takaisin jalkaan minkään muuttumatta...Juuri tällä hetkellä olen iloinen siitä, että pääsen ensi kuussa kokeilemaan ratsastuspilatesta Aira Toivolan saapuessa päiväksi tuohon "meidän" tallille! Tietenkään en odota yhden kerran tekevän ihmeitä tai muutenkaan istuvani yhtäkkiä kuin olympiavoittaja, mutta joka tapauksessa on kiva lähteä avoimin mielin katsomaan saisiko siitä ainakin jotain ajatuksia omaan tekemiseen.

Tulevalla viikolla meillä on myös rataharjoitukset - ei mitkään viralliset tosiaan, ei saada arvostelua tai mitään, mutta pääsemme harjoittelemaan kilpailunomaista tilannetta ja saamaan vähän rutiinia radanratsastukseen. Samalla valmentaja voi heitellä ohjeita ja tämä jos mikä tulee itselleni tarpeeseen, sillä tuppaan vähän jäätymään aina rataa ratsastaessani, vaikka yrittäisinkin keskittyä tehtävään kerrallaan. Meidän olisi Rytyn kanssa tarkoitus suorittaa joku heA:n ohjelma, niin saadaan tehtyä pieni tilannekatsaus mitä pitää tulevaisuuden seuraavaa A:n starttia varten vielä saada korjailtua. Minulla on tällä hetkellä oikein kiva fiilis Rytystä ja sen edistyksestä! Tiedän kuitenkin myös, ettei tässä ole vielä lähellekään kaikki mitä sillä on tarjottavana, joten hommat jatkuvat.

16 kommenttia

 1. Wau miten magee ravi! :O

  VastaaPoista
 2. Rytyn ravi on kyllä kehittynyt huimasti! Ihan mahtavan näköistä. Tossa on aineksia vaikka mihin!

  VastaaPoista
 3. Rytyllä kyllä mieletön liike töppösissä, ilmaa riittää! :) Rohkeesti vaan jalkkarit jalkaan, treenaat vatsalihaksia vaan reilusti niin kyllä sie siellä pysyt, ja sit sun ei tartte kädelläkään enää ottaa tukea ohjasta. Videossa näkyy miten ohja välillä löystyy ja nappaa, saat sen sinne vaikealle oikeallekin sitten varmasti paremmin ratsastettua kun Rytty uskaltaa olla rehellisemmin ohjalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, oman treeninpuutteen kyllä huomaa - aina jollain pikkuponeilla ratsastaneilla meinaan olla nyt ihan ongelmissa :D näinpä!

   Poista
 4. Oho, olettepa todella kehittyneet sitten viime näkemän kun olen blogiasi lukenut! :) Edelleen häiritsee tuo nyppivä ohja, varmasti kehitytte kunhan sen saat kuntoon ja ryttykin uskaltaa tukeutua ohjalle. Tsemppiä, hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, se ikuisuusongelma risoo itseänikin kun muuten alkaa löytyä palikat kohdalleen! onneksi huomaan sen helpottaneen vasempaan kierrokseen, kun Rytty lepää tasaisemmin ohjalla niin pystyn paremmin vakauttamaan omaakin kättä. oikealle meillä on kunnon oravanpyörä, kun itse olen superepätasainen ja Rytty on siihen kierrokseen luonnostaan epätasaisempi, niin kumpikaan ei helpota toisen työtä... mutta toivottavasti saan senkin asian kanssa edistyttyä!

   Poista
 5. Aivan mahtava ravi tossa videolla! Hyvin huomasi eron tohon ihan alkuun nähtyyn raviin.

  VastaaPoista
 6. Waude Riina, ihan tosi iso ero tuossa Rytyn ravissa aiempaan verrattuna!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikös vaan, sun pitää tulla käymään joskus ku oot Kouvolan suunnilla :)

   Poista