keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Kesämoodiin

Mikäpä olisikaan parempi tapa saada hyvä startti kesälle kuin maastoesteet? Lämpimien ja kuivien säiden johdosta pääsimme aloittelemaan maastoestekauden jo helatorstain jälkeisenä perjantaina, ihanan aikaisin! Tähän hommaan lahjoja ei sen kummemmin löydy kuskilta kuin poniltakaan, mutta pirun hauskaahan tuo on - niin kauan kun homma pysyy tarpeeksi maltillisena, ettei jännitys ota valtaa. Rytty ei ole hypännyt maastareita juurikaan aiemmin, joten siihen nähden tämän vuoden ensimmäinen kerta meni hienosti! Banketti sujui laukassakin kuin vanhalta tekijältä, mutta pienet "tukit" aiheuttivat tällä kertaa vähän jännitysmomentteja.

Muutenkin sitä on oltu reippaina! Ponit ovat päässeet aloittamaan laidunkauden nyt kunnolla paremman laitumen merkeissä, joten vapaapäiville ei ole viikko-ohjelmassa sijaa, mikäli toivoo painonnousun pysyvän mahdollisimman vähäisenä. Pony Booster on tuntunut sopivan Rytylle ihan hyvin, energiatasoltaan poni on pysynyt melkoisen virkeänä, vaikka kesäkausi tuppaakin aina aiheuttamaan sille pienen nukahtamisen. Nyt ollaan kuitenkin edelleen päästy huippufiiliksiin treeneissä itse etenevän ponin kanssa, eikä pitkillä maastoreissuillakaan ole hyytymistä näkynyt! Ollaan etsitty uusia reittejä ja alhaalla yksi niistä, täältäkin löytyy välillä kivoja maisemia.


Jos joku asia osaa ratsastaessa tällä hetkellä todella kovasti turhauttaa, on se istunta. Meillä oli taannoin kokonainen istuntatunti, jonka aikana tajusin uusia asioita - kroppa on kuitenkin niin vanhoihin kaavoihinsa kangistunut, että korjaaminen tulee olemaan pitkä prosessi. Huomaan tosin istuvani ihan päin prinkkalaa tässä koneen ääressäkin ja nimenomaan samojen virheiden kera kuin hevosen selässä, eli ei ihmekään että on hankalaa... Valmentaja kuulemma on iloinen, kun keväällä aletaan kuoriutua pois toppatakkien suojista ja istuntavirheet paljastuvat. Todettiinkin, että pidetään nyt pieni istuntakuuri, eli tullaan painottamaan jonkun aikaa tunneilla entistä enemmän sitä. Hyvä!

Ryhtivirheet onnistun varmasti korjaamaan ihan vaan sillä, että ajattelen asiaa riittävän usein, mutta ikuisuusongelmani jalka ei ole niin yksinkertainen. Tuntuu fyysisesti ihan täysin mahdottomalta saada se korjattua, etenkin ravissa, joten venyttelyt ja muu liikkuvuuden lisääminen on otettava ohjelmaan aktiivisesti mukaan. Tämä jalalla puristaminen ja lonkan liikkumattomuus jos mikä vaikuttaa Rytyn liikkumiseen, ja nimenomaan negatiivisesti.

Tässä näkyy ongelmani perusistunnassa. Kokonaisuudessaan tarvitaan liikkuvuutta ja rentoutta lonkasta asti jalkaan; se on painopisteen etupuolella, polvi on kiinni satulassa, alapohje nousee ja jalkaterä kääntyy hieman ulos. Niskan asennosta tuskin tarvitsee edes erikseen mainita, ja sen lisäksi yläkroppa ei muutenkaan ole ryhdissä. Hartiat ovat edessä, mutta muuten hartiaseudulta nojaan taakse enkä ole pystyssä.

Keventäessä jalan asento on parempi (paitsi polvella puristaminen on hyvin tästäkin nähtävissä), mutta koko ylävartalo
kallistuu eteen ja niska pitäisi edelleen saada selkärangan jatkoksi pois tuosta kenotusasennosta. Sitten vielä mietin,
miksi niskani ovat usein kipeät? Ihme tosiaan, kun huomaamattani asentoni on tuo tälläkin hetkellä tässä istuessani.

No, valittaminen ei hyödytä ketään, vaan ahkera harjoittelu! Katsotaan, kuinka paljon saan aikaan ratsastamalla kuusi kertaa viikossa itsenäisesti, mutta motivaatio ainakin on kova. Rytty on tänä vuonna edennyt niin nopeasti, etten toivoisi oman ratsastuksen sen sijaan menevän ihan päinvastaiseen suuntaan. Ratsukossa on kaksi osapuolta, joista kummankin soisi olevan edustuskunnossa!

6 kommenttia

 1. kivoja maastoesteitä olette päässeet hyppäämään!

  VastaaPoista
 2. Osta vaikka jumppapallo minkä päällä voit istua kun blogia kirjoittelet ei ole kalliita ja auttaa ryhtiin :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meiltä sellanen itse asiassa löytyykin jo, pitää vaan keksiä koneelle sopivan korkunen pöytä kun pallo on jonkun verran matalampi! :D

   Poista
 3. Mulla on ihan samoja virheitä! Ryhti on kadonnut jonnekin ihan tyystin ja jalka tuottaa probleemia täälläkin. Liian takana oleva jalka ja ulospäin kääntyvät jalkaterät ovat jotain niin raivostuttavaa, mutta niitä on tosi vaikea lähteä korjaamaan! Tsemppiä sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo jalka on kyllä paha, musta ainakin tuntuu, että kun alan oikeasti keskittyä siihen niin silloin viimeistään koko muu istunta katoaa ihan tyystin! :D kiitos samoin!

   Poista