torstai 21. huhtikuuta 2016

Ruokintaperiaatteita ja ponin buustausta

Yhteistyössä Chia de Gracia - luonnollista hyvinvointia hevosellesi


Olen siinä mielessä ehkä niitä surullisenkuuluisia vanhan kansan hevosmiehiä, että ruokinnan olen pyrkinyt omilla hevosillani aina pitämään mahdollisimman simppelinä. Hyvä kuivaheinä on siis pääosassa ja lisäksi on syötettävä kivennäislisä. Rytty söi jonkun aikaa kauraa, mutta vaihtaessamme hetki sitten pellavarouheesta Mashiin, jätin samalla kauran pois. B-vitamiinikuurin olen syöttänyt aina karvanvaihtojen yhteydessä kahdesti vuodessa ja luonnollista E-vitamiinia nyt keväällä ennen laidunruohon vihertämistä. Elektrolyyttiä lisään ruokaan niinä päivinä, kun poni on työnteossa hionnut kunnolla.

Yritäpä siinä kuitenkaan saada ruokinta balanssiin, kun omistaa eestinhevosen, jonka uskon oikeasti lihovan pelkästä ruuan näkemisestä. Se tarvitsee energiaa ja jotain mistä lihaksiaan rakentaa, mutta ruokkiessasi sitä yhden kauranjyväsenkään verran liikaa muistuttaa se jo rantapalloa.

Kaikki tietävät, että heinää tulee saada riittävästi, jottei mahalaukku pääse tyhjenemään. Kaikkihan me kuitenkin myös tunnemme ainakin yhden kunnon heinämahahevosen, ja tiedän, että jos Rytyllä olisi vapaa heinä, ei se sitä osaisi itse riittävästi säännöstellä. Huonommille rehunkäyttäjille vapaa heinä varmasti on paras vaihtoehto, mutta Rytty rakastaa ruokaa, eikä takuulla etukäteen pohdiskele ylensyönnin haittoja. Niinpä hevoset saavat meillä heinää säännöstellysti neljä kertaa päivässä, ja säännöllisellä liikunnalla vatsanympärys on näin pysynyt ihan kohtuullisen hyvänä.Kun tuli mahdollisuus erilaiseen ruokintakokeiluun Chia de Gracian kautta, tartuin tilaisuuteen innolla - ihan jo siksi, etten rehellisesti usko yrttisekoituksen voivan tehdä ihmeitä harrasteponilleni verrattuna aiempaan ruokintaan. Kaikkea kuitenkin pitää kokeilla, joten haluan ihan nyt puhtaalta pöydältä ilman kummempia ennakko-odotuksia katsoa, mitä tämä muutos tuo tullessaan. Minulla on kyllä mielessä muutama erityinen asia, joita ponissa seurailen, ja sen lisäksi toki ihan muutenkin yleiskuntoa ja -ilmettä sekä liikkumista. Lisäksi olen ennen ruokinnanvaihtoa tsekannut ponin vatsanympäryksen painomittanauhalla ja ottanut kuvan rakenteesta. Treenin pyrin pitämään samanlaisena kuin se on aiemmin ollut, jotta pääsisin realistiseen tulokseen syötettyäni Pony Boosterin loppuun.

Pony Booster on rehusekoitus, jota on saatavana kahtena eri versiona; toinen pohjautuu chian-, toinen hampunsiemeniin. Meille päätyi hampunsiemenversio ja sen lisäksi sinimailasta, punajuurta, porkkanaa, omenaa, ruusunmarjaa ja nokkosta sisältävän Pony Boosterin luvataan nostavan energiat kattoon ja laittavan ravinteet ja hyvinvoinnin kuntoon luonnollisesti. Sekoituksen eri yrteillä on mahdottoman paljon hyviä vaikutuksia, joihin voit aiempien linkkien kautta tutustua!


Chia de Gracian uutuuksiin kuuluu Pony Boosterin lisäksi mm. punajuuri, kamomilla, kanerva, islanninjäkälä ja kehäkukka. Lue lisää!

Lopputulemasta kirjoitan kesän korvilla pussin loputtua, mutta pientä seurantaa teen tänne mahdollisesti aiemminkin. Odotan innolla, millaisen buustin Rytty tästä saa. Mahtaako välillä hitaanpuoleinen ponini pysyä lapasessa enää ollenkaan ja onnistunko edelleen pitämään vatsanympäryksen kurissa...? Elämme jännittäviä aikoja!

2 kommenttia

  1. Tykkään tosipaljon sun blogista! Kiinnostava postaus, yleensä en tällaisia jaksa lukea edes läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kuulla! mua nimittäin vähän pelotti julkaista tällainen yhteistyöpostaus, kun aiemmin olen pyrkinyt niitä välttämään :)

      Poista