tiistai 19. huhtikuuta 2016

Mitä vaatii tie kohti tavoitteita?

Uskalla unelmoida ja muita viisauksia Eevamaria Porthan-Broddellin ja Karolina Liuksialan luennolla WHD Gårdilla 16.4.2016

Kävin viikonloppuna virkistäytymisreissulla Nurmaalla, joka sijaitsee lähes naapurissa - tarkalleen ottaen noin puolen tunnin ajomatkan päässä, mutta koska täällä joka paikkaan on pitkä välimatka, ei puoli tuntia oikeasti ole kuin kivenheitto. Woikoskella on puitteet kohdillaan, ja onkin sinänsä harmi, ettei siellä kovin paljoa järjestetä "julkista" toimintaa (tai sitten olen sokea, kuka tietää). Toisaalta sijainti Kymenlaakson ja Etelä-Savon rajalla ei ehkä ole suotuisimmasta päästä, mutta kannattaa kyllä käydä, mikäli mahdollisuus tulee!


Tällä kertaa kyseessä oli kaksipäiväinen klinikka, johon osallistuin kuitenkin itse valitettavasti vain lauantaina... Sunnuntain ratsastusosuuden katselu olisi ollut takuulla melkoinen elämys! Lauantain aiheena oli "Tavoitteellinen ratsastus - kilpailut tähtäimessä?". Luento itsessään oli todella hyvä, Nipsu ja Karo puhuivat aiheesta selkeästi ja käytännönläheisesti. Oman elämän kokemukset esimerkkeinä värittivät luentoa ja saivat mielenkiinnon pysymään yllä. Luento oli myös rakennettu niin, että kaikenlaiset ratsastuksen harrastajat saivat varmasti paljon irti, vaikka puhujina nimenomaan ammattikouluratsastajat ja -valmentajat olivatkin. Tykkäsin kovasti!

Muutamia pääpointteja:

- Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitset valmentajan. Pelkkä valmentaja ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan selkeä vuorovaikutus ja luottamus valmentajan ja valmennettavan välille. Tarjontaa valmentajista on paljon, mutta ehdottomasti toimivinta on pitäytyä yhdessä tutussa systeemissä oman valmentajan kanssa. "Vierailevien gurujen" tunneilta on hyvä hakea inspiraatiota, mutta parhaan tuloksen saat, kun valmentaja näkee teidät vähintään viikottain ja oppii tuntemaan teidät ratsukkona.

- Pidä mukana suunnitelmallisuus valmentautumisessa. Hevonen on kuitenkin keskipisteenä, joten on tärkeää muistaa joustavuus ja tarvittaessa tehdä muutoksia suunnitelmiin - sairaslomalta palaavan hevosen kanssa ei voida tähdätä luokkiin, joihin alunperin piti jo alkukaudesta päästä. Tavoitteet olisi hyvä asettaa neljään eri ajanjaksoon: pitkälle tähtäimelle (siis vuosiksi eteenpäin), yhdeksi kaudeksi, kuukaudeksi ja viikoksi kerrallaan. Suunnittele ratsastukset ennen selkäännousua ja pidä harjoituspäiväkirjaa. Pyydä apua valmentajalta, mutta rohkene myös tekemään itse päätöksiä. Valmentajasi ei voi olla koko aikaa pitämäsä sinua kädestä kiinni.

- Tunne oma hevosesi! Tiedä, miten se käyttäytyy, millainen on sen normaali karsina yön jäljiltä, kuinka paljon se juo, jättääkö heiniä... Pienten asioiden huomioiminen on kisareissuilla tärkeämpää kuin uskookaan. Tuloksesi myös kisaradalla todennäköisesti paranevat, kun bondaat ratsusi kanssa muutenkin kuin selästä. Tee muutakin kuin ratsasta ja ratsasta muutakin kuin koulua.

- Ratsastajan urheilu-ura on muihin lajeihin verrattuna keskimääräistä pidempi, joten tavoitteet tulee asettaa pitkälle aikavälille ja hyvän perustan rakentaminen on tärkeää. Harjoittele säännöllisesti ja huomioi lajin ominaispiirteet. Keskity lajiharjoitteluun ja silloin kun et ratsasta, niin katso Youtube-videoita, lue hyvää kirjallisuutta, vietä aikaa tallilla ja opi itseäsi osaavammilta.

- Älä nosta tasoa kisoihin niin, että päädyt liian vaikeiden tehtävien eteen. On paljon mukavampi katsoa helppoa ja sujuvaa rataa, jonka ratsastaja suorittaa itsevarmasti. Siitä on myös parempi pohja lähteä myöhemmin nostamaan tasoa.

- Psyykkinen puoli on onnistumisen kannalta aika lailla yhtä tärkeä kuin fyysinenkin! Muista, että pettymykset ja epäonnistumiset kuuluvat lajiin, eikä ilman niitä tule hyväksi kilparatsastajaksi. Koripalloilija Michael Jordanin sanoin; "I've failed over and over and over again in my life and that is why I succeed." Opettele tunteiden hallintaa ja hae tarvittaessa apua!

- Kasaa mahdollisimman ajoissa hyvä tiimi sinun ja hevosesi hyvinvointia tukemaan - eläinlääkäri, kengittäjä, valmentaja... Et pärjää yksin, eivätkä yhden henkilön resurssit riitä huolehtimaan kaikesta, vaan tiimi koostuu useiden eri alojen osaajista.

- Uskalla unelmoida! Tavoitteet auttavat jaksamaan arkiharjoittelussa.

6 kommenttia

 1. Oikein selvä postaus tämä oli! :)

  kakskorvaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Ai oot käyny mun tädin tilalla. Kyllä siellä julkista toimintaa on niin paljon että kaikki mun isänpuolen sukulaiset juoksee hiki hatussa mutta itsekkään en ole koskaan koko pienen ikäni aikana nähnyt en kartanolla enkä tilalla mitään hirveen isoa ja julkista toimintaa ja tapahtumaa. Mutta kyllä niitä silti on vissiin, niitä ei vaan kukaan onnistu näkemään ellei kuulu tapahtuman varanneeseen porukkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo siis arvelinkin että siellä kaikenlaista kyllä järjestetään ja valmennuksia ym. ainakin, mutta ei juurikaan sellaista mitä kunnolla mainostetaan ulkopuolisille, kuten tätä klinikkaa just mainostettiin :D

   Poista
 3. Hyvä tiivistelmä, kiitos! :)

  www.prosessiratsastaja.blogspot.fi

  VastaaPoista