sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Kauden avaus

Olipas huippuhauska päivä eilen! Nykyisen kotiseurani myötä pääsin tutustumaan enemmän kisojen järjestämisen kulisseihin ja ei voi muuta kuin hattua nostaa kaikille kisajärjestäjille. Tuntui, että jo tällaisissa pienen paikkakunnan 1-tason kisoissa oli varsin paljon työtä ja asioita, joihin kiinnittää huomiota - saati sitten isommissa karkeloissa! Itse kyllä viihdyin myös järjestäjäpuolella oikein hyvin, oli kiva nähdä molemmat puolet kisoista. Toivon ja uskon, että muutkin kilpailijat viihtyivät!

Rytyn kanssa aloitettiin kausi edelleen viime vuoden tasolla heC-luokasta. Vaikka poni oli hyvinkin tutuksi käyneessä paikassa, siitä huomasi jo tallissa, että kaikki hälinä sai sen ymmärrettävästi jännittymään. Maneesiverryttely aloitettiinkin pukkiloikilla ja heikosti hallinnassa olevalla ratsulla. Onneksi valmentaja oli paikalla ja ehti hetken auttaa, koska muuten tilanne olisi ollut oikeasti toivoton! Tiedän, etten olisi yksin saanut pakettia takaisin kasaan, mutta nyt sain verkkaan lopulta hurjan hyvän fiiliksen. Rytty rentoutui, samalla pysyen kuitenkin hyvin aktiivisena, mikä on tälle ponille tärkeää.Neljän ratsukon ajan käveltiin ulkona ja takaisin maneesiin päästyämme käytiin läpi sama show uudestaan, mahdollisesti vielä pahempana, kun nyt Rytty oli oikeasti yksin. Verkassa ongelmat johtuivat vain siitä, että tyttöystävä ei ollut niiden neljän muun hevosen joukossa... No, taas samat lääkkeet kuin verryttelyssäkin ja ennen lähtömerkkiä poni oli kutakuinkin hallinnassa. Ei tosiaankaan hyvä, vaan todella jännittynyt, mutta nyt liikkui kuitenkin muuhunkin suuntaan kuin takaisin ovelle ja piti takapäänsä maassa.

Rata aloitettiin vinolla pituushalkaisijalla ja ihan ok pysähdyksellä. Raviohjelman läpi toistui perus 6, paitsi toisesta täyskaarrosta napsahti vitonen asetuksen huidellessa väärässä suunnassa. Pysähdys hyvä, peruutus katkonainen. Temponlisäyksistä ei ole jälkipolville kerrottavaa tälläkään kertaa. Treeneissä saatiin jo tehtyä ihan hyviä Rytyksi, mutta nyt jännittyneisyys vaikutti sen verran, etten uskaltanut pyytää tarpeeksi laukan pelossa... Ja silti se laukka sieltä tuli toisella lävistäjällä, joskin laukasta huolimatta saatiin numeroksi 5.

Keskikäynti oli todella todella huono! Kutonen tuli siitäkin, mutta Rytyllä on normaalisti sen verran hyvä käynti, että jäi harmittamaan tuo ylijännittäminen. Laukat oli kaikin puolin ihan hyvät, asetusten kanssa vaan vaaditaan tarkkuutta! Vasempaan tosin heti ensimmäinen kulma meni ihan hukkaan, kun ovesta astui samaan aikaan ihminen, jota Rytty säikähti. Oikeassa laukassa saatiin jopa kahdesta kohdasta seiskat, mikä on tosi hyvin ottaen huomioon ponin mielentilan. Lopputervehdys ok myöhässä kääntämistä lukuunottamatta.

Radan jälkeen olin todella iloinen, lähes itketti! Siksi, että lähtötilanne oli sen verran katastrofaalinen, etten olisi uskonut meidän pystyvän noinkaan ehjään rataan. Siksi, että pidin omat hermoni kurissa ja radan aikanakin muistan miettineeni, kuinka onnistunkaan pysymään näin rauhallisena. Siksi, että Rytty on omista virheistänikin huolimatta niin hirmuisen hieno ja kerta toisensa jälkeen paikkaa virheeni! Tosin tällä kertaa annoin itselleni luvan olla ponin lisäksi myös oikeasti tyytyväinen itseeni. Joskus olisin alun ongelmatilanteessa oikeasti vaan luovuttanut, mutta nyt ratsastin. Onneksi niin - jos oltaisiin oltu ponin kanssa yhtä jännittyneitä, ei oltaisi näinkään kunnialla selvitty.

Lopputuloksena oli 60,227%. Alakerrassa mainittiin suorituksen olevan kovin jännittynyt, mutta ponilla kivat liikkeet! En onneksi ihan kokonaan saanut niitä nypittyä pois, vaikka aika paljon ratsastin taaksepäin Rytyn ollessa paljon normaalia etenevämpi. Tuollaisen mielentilan se vaan melkein tarvitsee ollakseen riittävän näyttävä! Sitä on niin paljon helpompi ratsastaa hieman jännittyneenä, koska rentona se on aika hidas pohkeelle. Tietysti jännittyneisyys ja virittyneisyys aiheuttaa myös sen, etten voi ihan normaalisti siihen vaikuttaa, mutta täytyy löytää sopiva kultainen keskitie.Päivän päätteeksi ratsastin vielä lainaratsulla heB-luokan. Ponilla oli takana pitkä päivä ja pari rataa lasten kanssa, eikä itseltänikään löytynyt enää riittävästi taistelutahtoa, joten lopputulemana oli varsin alitempoinen suoritus. Keskiaskellajit jäi käytännössä esittämättä ja paperissa toistui sana "energisemmin". Ihan tasainen sipsuttelurata se kuitenkin oli ja tuloksena tästä luokasta 60,600%. Jonkunhan täytyy joka luokassa ratsastaa ne keskiverto 60% suoritukset!


Kaikkiaan oli hirmu hyvä päivä, meillä on kyllä seuralla paljon ihanan innokasta porukkaa niin kisaajina kuin järjestelypuolellakin! Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Rytyn kanssa edelleen tarvitaan paljon rutiinia ja sitä kautta rentoutta, mutta tosi hyvä aloitus tämä oli kaudelle joka tapauksessa. Treeneissä se on ottanut harppauksia eteenpäin, joten suunta on oikea!

10 kommenttia

 1. Hienostihan teillä taas meni :) Hyvä että sulle itsellekkin jäi hyvä fiilis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, niimpä, sehän on tärkeintä :)

   Poista
 2. On kyllä kerta kaikkiaan hieno poni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi että, et usko kuinka paljon ilahduin kommentistasi! :D niinhän Rytty on!

   Poista
 3. Toi Rytyn uusi lookki on niin ihana! Näyttää heti tomerammalta poni :) Muutenkin tosi hyvältä näyttää, wautsi wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oon samaa mieltä, hyvä siitä tuli vaikka aluksi lopputulosta pelkäsinkin ;D kiitoksia!

   Poista
 4. Hyvä te! Ehdottomasti edistystä on tapahtunut ohjien pituudessa, minkä johdosta poni ei ole ihan niin yksin etuosansa kanssa! :) Treeniä, treeniä, niin eiköhän se rentouskin sieltä ala löytymään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! joo, oon ottanut itseäni niskasta kiinni asian suhteen ja kyllä ne vieläkin tuppaa valumaan, mutta parempaa kohti ollaan menossa :)

   Poista
 5. Hienoa työtä! Itsekkin huomasin että sun ohjat ovat aika reilusti lyhentyneet ja rytyn muotokin näytti tosi paljon tasaisemmalta kun ennen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) joo, se vaikuttaa koko yleisilmeeseen kyllä paljon!

   Poista