torstai 7. tammikuuta 2016

Vauhdikas vuodenaloitus

Tervetuloa 2016! Viikko on jo eletty tätä vuotta, ja harmittaa, etten ole vielä kertaakaan ehtinyt avata blogia. Minulla on ollut todella aktiviinen alkuvuosi hevosten parissa, tänään taitaa olla ensimmäinen päivä, kun olen ehtinyt ajatella jotain muutakin. Ei siinä, en valittaisi yhtä hevostentäyteisestä loppuvuodestakin!

Rytty ei ole juuri liikkunut, koska olosuhteet eivät ole ulkona treenaamiseen järin suotuisat. Sen sijaan olen ratsastanut paljon muita hevosia (maneesitallilla...), ja olenkin käynyt yhteensä kuuden eri hevosen selässä tänä vuonna. Onneksi on ollut kivoja ja kärsivällisiä lainahevosia, koska jatkuvasti omalla ponilla ratsastavana meinaa olla tatsi kadoksissa muiden kanssa! Jospa tämän vuoden tavoitteeksi ottaisinkin ratsastaa lainahevosilla aina kun mahdollista, koska pidemmän päälle kehitys ratsastajana on todella yksipuolista, jos jumiutuu yhteen hevoseen.


Minulla ei ollut tammikuulta Snapchat-otoksia lukuunottamatta mitään kuvia, kunnes tänään yritin ulkoiluttaa kameraa. Paino sanalla yritin - ei mennyt kauaakaan, kun pakkasesta johtuen objektiivin tarkentaminen oli todella hidasta ja lähes täynnä ollut akku tyhjeni. Päätin luovuttaa talvikuvauksen suhteen niin pitkään, kunnes minulla on vara-akku ja parempi kalusto. Eli ei ikinä. No, sentään muutama kuva tarhailevasta Rytystä päätyi tänne asti, vaikkeivät nämä ihan onnistuneetkaan!Tosiaan, meillä hevoset tarhaavat talvellakin. Hui. Sen verran mitä olen ehtinyt ht.nettiä lukea, on siellä käyty aiheesta kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Itse en halua tuomita ketään, mutten myöskään pitää omaa hevostani 24/7 sisällä. Toki meillä on klippaamattomat ponit ja suhteellisen leudot pakkaslukemat, päivisin korkeimmillaan on tainnut olla -25. Loimet päällä, reilusti heinää, useasti lämpimän veden tarjoilu ja iso laidun jossa on liikkumalla mahdollista lämmittää itseään, niin mitään hätää ei näy olevan. Kumpikaan ei ole tyytymätön, palele tai odota portilla sisäänpääsyä missään vaiheessa päivää, joten näin mennään jatkossakin.

Ja kyllä, meillä on tallissakin pakkasta näillä keleillä. Rakennuspuhaltimella lämmitetään tosin sen verran, että tallissa on reilusti lämpöisempää kuin ulkona. Pinta-alaahan meidän tallissa ei ole hirveästi, mutta se on niin kamalan korkea, että mikäli haluaisi pitää sen kunnolla lämpimänä, tarvittaisiin parempi eristys ja vähän järeämmät lämmityskeinot kuin puhallin ja kaksi hevosta. Hyvin kuitenkin pärjätään, kun on olkikuivitus, riittävästi heinää ja lämmin vesi. Tallin vesiputketkin on eristetty, joten niiden jäätymisvaarankaan takia ei ole meillä tarvetta seisottaa hevosia sisällä päivisin lämmittämässä tallia.

Joka tapauksessa on helpottavaa katsoa sääennustuksia, jotka lupailevat ensi viikolle ykkösellä alkavia pakkaslukemia! Kummasti edes hieman leudompi sää vaan helpottaa elämää.


Tällaiset pikakuulumiset tällä kertaa, seuraavaksi toivon mukaan enemmän! Jospa ensi viikolla pääsisi taas ratsastamaankin paremmin, kun sään pitäisi olla suotuisampi. Loppuun minua ihan rehellisesti kiinnostaisi tietää, miten juuri sinun tallillasi (oli se oma talli, täyshoitotalli, ratsastuskoulu jossa käyt jne) on järjestetty tarhaus talvella? Kuten jo sanoin, minulla ei ole tarvetta tuomita ketään, eli uskallatte kyllä sanoa vaikka teillä ihan eri tavoin toimittaisiinkin! Ht.netissä vaan oli niin monenlaista mielipidettä asiasta, että kiinnostaisi kuulla eri tallien toimintatapoja ja onko joku tyyli selvästi yleisempää kuin toinen.

24 kommenttia

 1. Ihania talvikuvia! Meidän täyshoitotallilla missä Fantti (irlannincob) asustaa, on pihatto. Eli ponit ovat pääosin ulkona, pihatosta löytyy pehmeä olkipeti turvepatjalla jonne voivat halutessaan mennä köllöttelemään tai lämmittelemään. Ponit ovat käyneet vain välillä torkkumassa pihatossa, muuten ne ulkoilevat tyytyväisenä. Vanhemmalla russilla on loimi, piensuokki ja Fantti selviävät vallan hienosti ilman. Paljon heinää tarjolle ja vesi on lämmitettävässä padassa. Hyvin toimii, ja hepat ovat lämpimiä ja tyytyväisiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) tuokin kuulostaa tosi hyvältä, vitsit kun olis itelläkin mahdollisuus kunnolliseen pihattoon, sopisi Rytyllekin varmasti!

   Poista
 2. Meillä täysihoitotallilla hevoset tarhaataan lähes normaalisti kovillakin pakkasilla. Pakkaslukemien huidellessa siellä -25-30 paikkeilla hevoset menevät pari tuntia myöhemmin ulos ja tulevat pari tuntia aiemmin sisälle. Toki jos tuulee tai sataa hirveästi tms, tarhausaikaa saatetaan muuttaa lyhyemmäksi, jolloin asiasta tiedotetaan omistajille, joiden toivotaan tulevan edes kävelyttämään hevostaan vähäksi aikaa. Mun mielestä niillä kovillakin pakkasilla hevosten pitäisi päästä edes vähäksi aikaa ulos tai sitten vaihtoehtoisesti pitäisi kompensoida hevosten liikkumistarve omistajien hoitamalla liikutuksella (esim. kävelytys, jos ei tarkene ratsastaa) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. fiksulta kuulostava ratkaisu ja totta, oli sää mikä hyvänsä, jollain tavalla hevosen on ehdottomasti liikkeelle päästävä päivittäin :)

   Poista
 3. Meillä hepsut, myös pari klipattua tarhaavat ihan normaalisti sen 12h ulkona. Heinää ja kunnon loimet niin pärjäävät mainiosti:) Lämmitettävä juoma-astia on pakkaskeleillä kullanarvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meidän pitäisi kyllä investoida johonkin edes lämpöeristettyyn astiaan, ei tarvisi niin usein käydä niille vettä raahaamassa! täälläkin ponit ovat hyvin viihtyneet sen 12 tuntia ulkona pakkasesta huolimatta :)

   Poista
 4. Meillä täysihoitotallilla hevoset tarhaavat yhtä lailla aamusta iltaan talvella. Toki kovilla pakkasilla vähemmän aikaa. Tarhat tosin ovat todella pieniä, niitä surullisenkuuluisia postimerkkitarhoja, joten liikettä ei kauheasti synny. Heinät tarjoillaan tarhassa heinähäkistä, joten ruokaa on aina ja sitä tulee tasaisella tahdilla. Lisätekemisenä kuusenoksia.
  Ulkona ei ole juottoa, mutta sisällä sankovesi ja yleensä tarjoillaan vielä lämmintä mellavettä lisäksi, ainakin aina ratsastuksen jälkeen. Mieluiten pitäisin tätä omaa hevosta muuten samoin, mutta isommassa tarhassa. Talli ja ympäristö on kuitenkin vielä joltain osin keskeneräinen, joten toivotaan, että tulevaisuudessa olisi isommat tarhat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meiltä löytyy kuusia naposteltavaksi myös, se on kyllä hyvää tekemistä! toivotaan, ainahan se on parempi mitä enemmän löytyy tilaa :)

   Poista
 5. Toisella käymistäni talleista hevoset loimitetaan tarpeen mukaan(puoliveriset, joille ei tule karvaa nimeksikään saavat niskaansa sisäloimen lisäksi yhden tai kaksi loimea, pienemmät kylmäveriset saavat karvan määrästä riippuen olla nakuina tai ohuemman loimen kanssa) ja ne ovat ulkona aamusta iltapäivään, kunnes ne haetaan tunteja varten sisään. Yksi puoliverisistä saa olla tarhassaan siihen asti, että se menee tunnille. Shettikset+russi+aasi saavat olla pihatossa koko päivän, haetaan tallin puolelle vain tunnille mennessä ja viedään takaisin pihalle, jos eivät ole heti tulossa yöksi sisään. Yöksi ketään ei jätetä ulos, ettei tarvitse miettiä kuka tulee aidoista läpi. (sitä yhtä puoliveristä lukuunottamatta) kaikki ovat isolla alueella laumassa (se puoliverinen tarhaa yksin, ettei teloisi itseään muihin, mutta aidan takana on aina ponilauma ja yhden tarhan päässä yksäreitä). Hevosilla on aina heinää pihalla ja vettä tarjolla & saavat liikkua jos haluavat.
  Toisella tallilla hevoset ulkoilevat tarhoissa lyhyemmän aikaa, paitsi lauma saa olla isommalla alueella. Kaikilla on tarpeen mukaan loimet(osa on klipattu, osa ei), saavat määrätyn verran heinää ja vettä.
  Itse olen enemmän ensimmäisen kannalla, toki tämä on paljon hevoskohtaista, mikä kellekin sopii! :)

  VastaaPoista
 6. Meillä tarhaa ponit näillä keleillä about 10 tuntia, kuiva (ei sada/tuule) pakkassää kun on niin Pete menee ilman loimea ja Makke toppatakin kanssa. Tarhaan ne saa vähän normaalia enemmän heinää ja lämmintä(tai vähintäänkin sulaa) vettä on poneilla koko ajan tarjolla. Ja jos ei tunnu vesi uppoovan niin sitten veden sekaan esim melassileikettä, ettei pääse ponit kuivumaan (pappaponi ainakin melko helposti...) Ei oo ollu kiire herroilla sisälle, ja muistan edellisiltä vuosilta, että Deniseäkin sai aina huudella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, nuo on kyllä aina sisääntuloaikaan jossain tarhan toisessa päässä ihan tyytyväisinä :D tälleen kuivalla kelillä viihtyvät kyllä paljon paremmin ulkona kylmyydestä huolimatta, sitten kun on kosteaa ja sateista niin aikaisemmin kaipailevat sisälle vaikka lämmin olisikin!

   Poista
 7. Kieltämättä näin pihattoeläjän omistajana vähän huvittaa ajatus, ettei hevosta voisi pakkasella pitää ulkona. Toisaalta pihattohevonen saa itse päättää, koska on sisällä (vaikka sielläkin on kyllä reilusti pakkasta), ja aika paljon ne näyttävät tätä oikeuttaan käyttävänkin.

  Harmittaa kyllä, etten saanut omalle ponille järjestettyä täksi talveksi vapaata heinää, mutta onneksi tallinpitäjä antaa kovalla pakkasella reilummin evästä ja vie monta kertaa päivässä lämmintä vettä ulos. Ponilla on 300-grammainen fullneck-toppaloimi niskassa ja kun sen alle laittaa käden niin ihan lämmintä ilmaa siellä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meilläkään ei ole täysin vapaa heinä, mutta tarjoillaan neljästi päivässä kunnon annokset joista yleensä on vähän vielä jäljellä kun seuraavat heinät tuodaan :) onneksi Rytty on nyt loimen alla koko ajan, en ehkä uskalla katsoa sen vatsanseutua tämän lomailun + valtavan heinänsyöttömäärän jälkeen... normaalisti säännöstellään paljon tarkemmin ja silti ei ole painonhallinta kovin helppoa, saati nyt kun on vaan pakko syöttää kauheita annoksia että pysyy lämpimänä :D

   Poista
 8. Meillä täyshoidossa hepat laitetaan kovillakin pakkasilla ulos, mutta vähän myöhemmin. Aikaisin aamulla on kuitenkin paljon kylmempää kuin esim. 11 tai 12 aikaan ja tallissa on myös klipattuja hevosia. Kaikki on kuitenkin sen 6 tuntia ainakin ulkona kovillakin pakkasilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, tänäänkin täällä aamulla oli -28 ja päivällä vaan reilut -20, meinaa olla loimituskin hankala miettiä kun lämpötilat heittelee!

   Poista
 9. Täällä päin hevoset asuvat pihatossa ympäri vuorokauden, loimitetaan tarpeen vaatiessa. Paksut turkit, niin hyvin pärjäävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sellaset kunnon mammuttihevoset on kyllä parhaita näillä keleillä, Rytty ei valitettavasti ole kasvattanut niin paksua talvikarvaa kun kelit vaatisi niin on pakko pitää loimen alla koko ajan :)

   Poista
 10. Ratsastuskoulussa hepat tarhataan lähes normaalisti, eli 8-9 tuntia, riippuen mille tunnille menee. Pienellä kotitallilla missä käyn on hevoset on nyt vähän rajoitetummin mutta kuitenkin 5-8 tuntia. Toinen on ihan toipilas ja toinen niin laiha ettei saa yhtään palella. Itse oon kans seurannut tota keskustelua, osilla ihan naurettavia metodeita mutta suurin osa kyllä varmaan tietää miten oma hevosensa pärjää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, hepat on yksilöitä kaikki niin pitää kuitenkin osata kunnioittaa erilaisia tapoja vaikka jotkut eivät järin järkeenkäypältä kuulostaisikaan... :)

   Poista
 11. Meilläkin tarhaillaan lähes normaalisti, vaikka pakkasta on "parhaimmillaan" sen -30. Aamuheinät saavat tosin talliin ja menevät ulos pari tuntia normaalia myöhemmin. Illalla ovat kuitenkin ihan normaalisti sinne n. 20.30 asti ulkona. Meillä on kuitenkin kunnon kolmiseinäinen katos minne pääsee tuulensuojaan, heinää saavat normaalia reilummin ja lämmintä vettä viedään muutaman kerran päivässä. Hyvin ovat kaikki tarenneet ilman loimiakin. Tallissa siis suokki, welsh B (joka on ehdottomasti se kaikkein karvaisin näistä) ja aasi. Enemmän tällä säällä on pulassa ihmiset, hevoset on vaan onnellisia kasvaneista heinäannoksistaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niimpä, omasta tarkenemisestaan joutuu kyllä enemmän huolehtimaan :) täälläkin ollaan onnellisia (ja pallomahaisia)!

   Poista
 12. Täyshoitotallilla pihattovuokralla meidän hepsut tarhaa 24/7 ulkona, myös näillä -30 asteen pakkasilla. Pahimpina tuulisina päivinä ja öinä, jolloin pakkanen kivunnut tuonne kolmeenkymppiin, on meidän kylmäverisillä ollut toppatakit päällä, muuten nakuna. Hyvin ovat pärjänneet. :) Vettä tarjolla koko ajan. Yksi päivä taidettiin pihattolaiset ottaa talliin heiniä syömään, kun putket pamahtivat jäihin vaikka kuinka yrittivät pitää sulana kylmätallissa... Leudommat pakkaset, kiitos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, tätä ihan hullua keliä on kyllä kestänyt riittävän kauan! onneksi nyt pitäisi ainakin hetkeksi helpottaa, katsotaan saadaanko vielä uudestaan samanlaista jääkautta vai ei :)

   Poista