torstai 21. tammikuuta 2016

Pakkaspäivälle puuhaa


Eilen kirpsakassa talvisäässä laitettiin suunnitelmat toteutumaan ja Rytylle ohjasajovyö selkään! Se on kyllä näin kylmälle päivälle enemmän kuin sopivaa liikuntaa siksi, että itse pysyy samalla lämpimänä ja se on ponille (tässä meidän tapauksessa kun aloitellaan vasta) riittävän kevyttä hölköttelyä. Edellinen kerta ohjasajon parissa taisikin olla kesäkuussa, muistaakseni. Hetki oli siis päässyt vierähtämään, mutta onneksi ohjasajo vaikutti olevan jäänyt hyvin muistiin ponin osalta.Itsehän näytän näissä kuvissa juuri siltä, etten tiedä yhtään, mitä olen tekemässä. Siltä se vähän tuntuikin! Ohja oli vaikea pitää hyvällä tuntumalla, kun suuhun on niin paljon pidempi matka kuin ratsastaessa, mikä oli ehkä suurin ongelma - kunhan löydän siihen sopivan fiiliksen, niin varmasti tulee koko homma kertaheitolla paljon helpommaksi. Etenkin ravissa sain myös jatkuvasti ulko-ohjan siirrettyä vahingossa selän yli samalle puolelle sisäohjan kanssa, vaikka poniin löytyisi paremmin säätöjä kun ohjalla saisi hallittua myös takaosaa, eli siihen on kiinnitettävä huomiota. Muuten oli kivaa, tätä tullaan kyllä harrastamaan paljon jatkossakin!

Olemme Rytyn kanssa molemmat lähes yhtä kokemattomia tässä puuhassa, mutta kunhan saadaan se rutiininomaisemmaksi, päästään varmasti vähän enemmän työnteon makuun. Nyt vaan testailtiin vähän kaasun, jarrun ja ratin toimivuutta (sekä sitä, että lumisella kentällä pakkassäässä on oikeasti aika raskasta juosta pidempää matkaa putkeen). Pidettiinkin tämänpäiväinen treeni lyhyenä ja helppona.Rytty on kyllä tosi hyvä ohjasajaa, välillä meinasi homma mennä vähän maisemienkatseluksi, mutta keskittyessään se oli melkein parempi kuin ratsastaessa! Yllätys sinänsä, kun ei selässä kukaan häiritse huonolla istunnallaan. Ponin puolesta ei siis ole mitään ongelmia, eli kunhan itse löydän palikat kohdilleen ohjien päässä, saadaan varmasti hyvin tehtyä ihan samoja asioita kuin selästäkin. Harmillista on, ettei tähän puuhaan löydy opetusta samalla tavalla kuin ratsastukseen!

Siihen nähden, että ohjasajokerrat Rytyn osalta on laskettavissa yhden käden sormilla, poni ylitti odotukseni kunnolla. Tietysti ohjasajo onkin paljon helpompaa tehdä ratsastetun hevosen kanssa kuin varsan, mutta onhan se eri juttu silti! Rytty vaikutti treenin jälkeen oikein iloiselta ja tyytyväiseltä, joten ihan onnistut päivä taisi olla.Juoksutus-/ohjasajovyö on lähtöisin Viljar Shopista ja ihana silatyyny Hevarista! Ainoastaan ohjat meiltä löytyi omasta takaa Rullen valjaista. Loppuun uskaltaudun vielä julkaisemaan lyhyen videon ravailusta, harjoiteltavaa löytyy, mutta eikös se ole hyvä vaan että tekemistä riittää jatkossakin!


14 kommenttia

 1. Ohjasajo on kyllä mukavaa vaihtelua itselle, sekä hevoselle:)

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä todella hyvä liikutusmuoto tällaisilla pakkasilla ja miksei muutenkin, se tosiaan monipuolistaa liikutusta :) Ihania kuvia nää kaikki!

  VastaaPoista
 3. Mäkin tykkään harrastella ohjasajoa oman eestiläisen kanssa. Hardcore-harrastaja kaverini kävi sitä opastamassa ja hän neuvoi, että ohjastaja ei ikinä ota juoksuaskelia, vaan kävelee hevosen askellajista riippumatta. :) Ravissa/laukassa ohjastaja kävelee uran sisällä takaviistossa (jos hevosen tahti on reipas, niin helpompi aloittaa isolla ympyrällä) ja tällöin ulko-ohja saa tullakin selän yli. Pidemmät ohjat kannattaa hommata, mulla on Börjesiltä tilatut 16 metrin kangasohjat, jotka on olleet kevyet ja hyvät (ja edulliset).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee, kiitos neuvoista! ratsastuksen suhteen en tykkää ottaa niitä vastaan muilta kuin valmentajalta, mutta tässä tapauksessa otan kaikki vinkit huomioon kun tosiaan ohjasajoa ei minulle ole koskaan kukaan opettanut :D täytyy katsoa tuota ohjajuttua, meiltä saattaa itse asiassa vielä pidemmät löytyäkin vanhan hepan jäljiltä!

   Poista
 4. Itsekin olen enemmän Fantin myötä innostunut ohjasajosta! Teidän meno näyttää tosi kivalta, ja iso peukku siitä että pysyt noin tasaisesti ravissa perässä! Itsellä pakka hajoaa totaalisesti jos yritän vielä liikuttaa omia jalkojani reippaammin, siksi jätänkin ravipätkät ohjasjuoksutukseen :D

  Rytty on kyllä niin mukavan näköinen poni! Ja ihailen noita teidän suojia, tahtoisin Fantille samanlaiset mutten ole vielä ostanut. Ja laitoinkin itseni ostoslakkoon hevosmessuihin asti, mitenniin olen varusteaddikti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaa, vähän kyllä toi lumipohja toi haastetta kun välillä meinasi lipsua alta, ei pystynyt kovin pitkiä pätkiä menemään :D Rytty on ihan mainio ja suojat ihanat :)

   Poista
 5. Meilläkin suunnitelmissa harrastaa ohjasajoa kun lunta vielä riittää :)

  VastaaPoista
 6. Näyttääpä tuo kivalta! Pitäisi itsekin kokeilla joskus, tosin ensin pitäisi hommata heppakokoiset varusteet... Laitan harkintalistalle siis! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pienellä varustesatsauksella saa kyllä tosi kivaa vaihtelua kummallekin osapuolelle, suosittelen :)

   Poista
 7. https://youtu.be/KtJLPvlIPVc

  Tuosta ainakin näkee miten askellajit kannattaa mennä, tosiaan itse ei tarvitse kuin kävellä :) Hyvältä näyttää jo teidän alku.

  VastaaPoista