torstai 31. joulukuuta 2015

Hienojen hetkien 2015


TAMMIKUU 

Tapahtuuko tammikuussa ikinä mitään? Minulle ainakin se on vaan joku ihmeellinen siirtymäaika, kun joulukiireet ovat helpottaneet ja vuosi on vaihtunut, mutta uusi vuosi ei tavallaan ole vielä kunnolla päässyt käyntiin. En tiedä, jotenkin sitä ei jaksa buukkailla vuoden ensimmäiselle kuukaudelle mitään ihmeellistä.Rytyn kanssa vierailtiin aika paljon maneesilla sekä valmennuksien että itsenäisten treenien merkeissä. Aika pyöreässä kunnossa se näkyi silti olevan! Ei ole oikein mitään muistikuvia, mutta todennäköisesti kuukausi kului pohjia varoen ja kotona ei pystynyt pitämään ponia säännöllisesti liikkeessä. Blogi oli kuitenkin yllättävän aktiivinen vähän hankalasta vuodenajasta huolimatta useamman erikoispostauksen pelastaessa tilanteen.


HELMIKUU

Ihanan valoisa ja luminen kuukausi! Rytty asui maneesitallilla, joten pohjat eivät olleet murheena ja päästiin touhuilemaan monipuolisesti. Oli normaalin koulutreenailun lisäksi valmennuksia, maastakäsittelyä, irtohypytystä... Kaikin puolin edellistä aika paljon aktiivisempi kuukausi, josta jäi ihan positiivinen fiilis jälkikäteen.Kuun lopussa meillä oli vielä omalla porukalla pieni talvilomakurssi, joka sekin meni kaikin puolin tosi hienosti! Saatiin hyviä hetkiä tunneilla (erityisesti estetunti jäi mieleen ensimmäisenä kertana, jolloin Rytty oikeasti hyppäsi), rakenneltiin valmennussuunnitelmia ja tietysti myös pidettiin hauskaa.


MAALISKUU

Rytty oli taas kotona, ja piti heti alkukuusta pienen loman. Työskenneltiin kyllä mm. maastakäsittelyn merkeissä, mutta hyvin rennolla mielellä. Kenttä alkoi ilmojen lämmetessä sulaa nopeasti ja päästiin treenailun makuun melko ajoissa siihen nähden, minkä verran lunta tänne lopulta oli kertynyt.Maaliskuussa sattuneessa hieman pahemmassa tippumisessa hajosi kypärä ja hetkellisesti myös itseluottamus maastoilun suhteen, mutta siitä selvittiin. Kuun viimeisinä päivinä oli vielä ohjelmassa kauden ensimmäiset kisat. Radasta jäi ihan positiivinen fiilis muuten, mutta oikeaan kierrokseen väärän laukan nostaminen ja siitä pisteiden paha hupeneminen jäi hieman harmittamaan!


HUHTIKUU

Hmm. Aika vähän jäi asioita mieleen, johtuen jo siitä, että jätin silloin blogin hetkeksi tauolle. Perinteisellä aprillipilalla kuitenkin aloitettiin! Olen tehnyt sellaisen joka vuosi, joten on ihme, että edelleenkään monet eivät muista suhtautua erittäin kriittisesti blogiini ensimmäinen huhtikuuta.Kuten jo sanoin, huhtikuulta muistikuvat ovat jokseenkin hatarat, mutta kuvien perusteella taisi ihan normimeininkiä olla. Koulutreenailujen ohella hypättiin kotona pari kertaa ja juhlittiin vuosipäivää, kun Rytty oli ollut omistuksessani tasan vuoden. Lisäksi käytiin loppukuusta yhdet koulukisat, joista ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa (eikä edustuskelpoista kuvamateriaalia, videotakaan ei taida onneksi radasta edes olla).


TOUKOKUU

Yksi lempikuukausistani on toukokuu, koska siitä alkaa kesä! Se on aina huhtikuuhun verrattuna huomattavasti lämpöisempi ja luonto alkaa selkeämmin herätä eloon. Toukokuussa Rytyllä oli synttärit, ja sain olla 6-vuotiaasta Rytystä todella ylpeä sen ylittäessä itsensä useammankin kerran.Naapuritallin avointen ovien päivässä esitettiin katrilli ja näytösluontoinen viestikilpailu. Rytty, kaikista katrilliin osallistuneista kahdeksasta hevosesta selkeästi nuorin ja kaikin puolin kokemattomin, toimi mielettömän hyvin johtohevosena eikä hätkähtänyt katsomon suurta yleisömassaa. Viikkoa myöhemmin osallistuimme ensimmäisiin estekisoihimme ja 40 cm luokka meni paljon odotettua paremmin, puhdas rata tuntui vähintään olympiavoitolta!


KESÄKUU

Blogin osalta oli mielettömän hiljainen kuukausi, melkein hävettää todeta, että tosiaan kirjoitin kuukaudessa kokonaiset kolme postausta. Omassa elämässäni sen sijaan se oli todella kiireinen, ja suurin osa ajasta kului nimenomaan hevosten parissa. En kyllä valittanut, oli oikein hauskaa ja opettavaista aikaa, vaikkakin vastapainoksi tietysti myös välillä todella rankkaa!Rytty muutti alkukuusta taas väliaikaisesti naapuritallille, Pinja ei kesällä juuri kotona ratsastanut treenikaverin saikkuillessa, joten valmentautumiset ja muut oli helpoin järjestää näin. Meillä oli ohjelmassa mm. neljäpäiväinen tehokurssi, jolloin hypättiin, treenattiin istuntaa ja tehtiin ensimmäiset sulkutaivutukset Rytyn kanssa. Suluista tuli sen jälkeen ponin ehdoton lempparijuttu, se olisi voinut omasta mielestään tehdä sulkutaivutusta vaikka koko ajan!


HEINÄKUU

Tästä tulikin vielä edeltäjäänsä paljon tapahtumarikkaampi kuukausi. Oli kouluratsastuskurssia Rytyn kanssa, leireilyä ilman Ryttyä, onnistuneet kolmen lajin harjoituskilpailut, muilla poneilla ratsastusta, Denisen kotiuttamista... Rytty myös muutti takaisin kotiin kuun viimeisenä päivänä ja hetken aikaa meillä oli laumassa neljä hevosta.Kivointa tänne heinäkuun(kin) tunnelmiin palatessa oli huomata, että Rytyn kanssa on edelleen tapahtunut valtavia harppauksia kehityksessä kohtuullisen lyhyessä ajassa. Se on ratsastaessa ihan eri maata nykyään kuin esimerkiksi juuri heinäkuussa, vaikka silloin toki olin todella tyytyväinen jo sen hetkiseenkin tilanteeseen. Syytäkin oli olla; saman päivän aikana ensimmäinen heB-tason rata rikkeistä huolimatta reilusti hyväksytyllä tuloksella, sujuvasti läpi pieni maastoesterata kertaakaan harjoittelematta ja esteillä toinen sija 40 cm tyyliarvosteluluokassa!


ELOKUU

Päästiin vihdoin nauttimaan lämpöisemmistä keleistä, ja käytettiin ne hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla - lähtemällä uimaan! Rytty tykkää tuosta puuhasta niin paljon, että on vääryys joutua talsimaan lähimmälle uiskenteluun sopivalle paikalle lähes 10 kilometriä suuntaansa. Ehdittiin toki tehdä paljon muutakin elokuussa...


© Tiia

... josta parhaiten jäi mieleen hieman yllättäenkin hyppyhommat! Meillä oli hyviä estevalmennuksia oman valmentajan kanssa, mutta erityisesti Mikael Wahlmanin silmän alla hyppääminen Playssonin esteklinikalla Korpikylässä oli hauska ja opettavainen kokemus meille molemmille. Samana iltana vietiin Rulle ylläpitokotiinsa, eli siitäkin on jo yli neljä kuukautta! Aika kuluu mahdottoman nopeasti.


SYYSKUU

Syyskuu jäi mieleen ennen kaikkea ratsastuksellisesti hyvänä kuukautena. Blogin kannalta se oli erikoispostauspainotteinen - oli varustepostausta, kysymyspostauksen vastauksia, mietteitä kehittymisestä, kuvapainotteista postausta ja videopostausta. Yhdelle kuukaudelle tungettu varmaan enemmän erikoispostauksia kuin koko vuodelle yhteensä... No, ehkei sentään ihan!Syyskuussa pohdiskelin myös motivaatiotani kisaamisen suhteen, enkä tiedä, tulinko mihinkään johtopäätökseen. Käytiin joka tapauksessa vielä yhdet koulukisat heC-tasolla, ja olin rataan oikein tyytyväinen, prosentteihin (58,81%) en niinkään - ollaan aiemmin saatu paremmat pisteet tosi paljon huonommasta radasta. Näinhän se kuitenkin arvostelulajissa menee, eikä niitä pidä jäädä harmittelemaan! Positiivista oli mm. nähdä molempien kisajännityksen ehkä hieman helpottaneen.


LOKAKUU

Syksy ja sänkkärit, paljon muita kuvia ei tältä kuulta löytynytkään! Sänkipelto koitui kohtalokseni pudotessani selästä saman ratsastuksen aikana kaksi kertaa, mutta entistä sisuuntuneempana palasin sinne ja silloin jopa selvittiin sieltä yhtenä ratsukkona takaisin. Murheelliseksi kuukausi muuttui siinä vaiheessa, kun Patu tuli kolmijalkaisena vastaan laitumelta ja tehtiin päätös viimeisestä matkasta.Kyllä me osa lokakuusta käytettiin ihan oikeaan työntekoonkin. Syysloman kolmepäiväisellä minileirillä treenailtiin monipuolisesti lähinnä kouluratsastuksen parissa, pohdittiin ensi kauden tavoitteita ja naurettiin paljon. Loppukuun klassisessa valmennuksessa työskenneltiin kokoamisen parissa, jota haettiin mm. vastataivutuksen kautta. (Alinta kuvaa voi verrata tammikuun lähes samasta kuvakulmasta otettuun kävelykuvaan - jotain on onneksi tapahtunut!)


MARRASKUU

Oli ehkä kaksi lumista päivää ja yhtenä näkyi paistavan aurinkokin, ihme! Muuten jäi mieleen lähinnä pimeys, mikä ei yllätä, kun kyseessä on kuitenkin marraskuu. Tosin yllättävän hyvillä fiiliksillä onnistuin pysyttelemään siihen nähden, että normaalisti tuo kuukausi saa minut masentumaan ihan tyystin. Rytyn kanssa meillä oli hyviä treenejä - ja sitten niitä ihan totaalisen kamalia. Onneksi pääosin kai hyviä.Blogissa nähtiin jonkunlainen välikuolema marraskuussa, oli nimittäin todella epäaktiivista aikaa! Ei tosin yllättänyt, koska kuvamateriaaliakaan en löytänyt kuin ihan parilta päivältä, ja se taas on korreloitavissa jatkuvan pimeyden kanssa. Loppukuusta vietin kivan päivän Hevarin myymälään tutustuessa ja pääsin ilmoittamaan liittymisestäni Playsson.netin portaaliin.


JOULUKUU

Hmm. Joulukuu oli kaikin puolin aika kiva kuukausi. Mukavan toiminnantäyteinen, muttei kuitenkaan liian buukattu. Oli hauskoja tapahtumia aina Blogiexposta tallin pikkujouluihin, kivoja ihmisiä, onnistuneita treenejä ja suurimmaksi osaksi hyviä säitä. Ei juuri moitteen sanaa, eli toisin sanoen oikein hyvä lopetus tälle vuodelle!

© Emmi Ylimäki / Valjakkoajon viemää


2015 päättyi lumettomana, mikä ei jaksa enää edes yllättää. Vuoden viimeiset päivät käytettiin valmentautuen. Estevalmennuksesta jäi tosi kiva fiilis, Rytty sai mukavasti kipinää normaalin pystyn alla sijainneesta oudon värisestä puomista ja siitä seuranneista hyvin kummallisista hypyistä. Eipä ollut poni koskaan vielä loikannut noin korkealle, vaikka esteellä kokoa oli ehkä 40 cm! Kouluvalmennuksessa taas oli vaisua menoa. Istunnastani lähtien vähän kaikki oli vinksallaan valmentautumistauon johdosta, ja pitkäjaksoinen käyntityöskentely sai Rytyn hyvin hitaaksi. Lopputulos: seuraavaksi otetaan mukaan siirtymisiä... Tavallaan ei ollut suuria ongelmia, mutta ei koettu myöskään varsinaisia huippuhetkiä!

Kaiken kaikkiaan vuoden fiilikset ovat ennen kaikkea positiiviset, enkä voi olla kuin kiitollinen kaikille siitä näin hienon tehneille ihmisille ja poneille! Toivottavasti jatketaan samoilla linjoilla vielä tulevana vuonnakin. Nähdään taas silloin!

8 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus, saitpa tiivistettyä vuoden kattavasti mutta et liian pitkästi! (oma vuosipostaus odottaa gimpissä tekijäänsä, jaiks!) Onnekasta uutta vuotta teille ja näkyillään! ♥

  VastaaPoista
 2. Hyvää uutta vuotta! Tää oli mielenkiintoinen postaus, kiva lukea tällaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Suvi ja kiitokset myös ahkerasta kommentoinnista vuoden aikana :)

   Poista
 3. Sulla oli tosi kiva vuosi nähtävästi :) Mun mielestä vuosi kului huippunopeasti ! Olette varmasti kehittyneet tosi paljon ja toivotaan että seuraava vuosi tuo teille yhtä paljon kuin edellinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti, toivotaan tosiaan! sinullekin kiitokset aktiivisuudesta kommentoinnin puolella koko viime vuonna :)

   Poista
 4. Tosi kivan näköinen vuosi teillä!:) En oo tainnut ennen kommentoida, mutta meet kyllä super hyvin Rytyllä! Ootko ikinä harkinnut ketään ratsuttajaa, joka hypyttäisi ponia? Hyppäät toki hienosti itekin, mutta voihan olla että Rytyllä on jotain piileviä lahjoja;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! oon miettinyt sitäkin mut pitää katsoa myöhemmin, toistaiseksi pärjäillään ainakin näin :)

   Poista