perjantai 2. lokakuuta 2015

Q&A Rytty

Missä vaiheessa Rytty oli koulutusta, kun aloitte hyppäämään?
Ihan ekan kerran hypätessä se osasi periaatteessa kaikki askellajit, mutta etenkin laukka oli vielä todella raakaa ja muutenkin pelkässä sileän työssä oli todella paljon tekemistä. Jätettiin kuitenkin homma tauolle ennen kuin oltiin kunnolla aloitettukaan ja kun startattiin hyppytreenit oikeasti, oltiin edetty sileällä jo paljon - Rytty oli paljon tasapainoisempi, lihaskunto oli ihan eri luokkaa ja laukka kunnossa. Niistä lähtökohdista hyppääminen olikin paljon helpompi aloittaa.

Kuinka kauan ratsastat Rytyllä per kerta, ja kuinka usein viikossa?
Ratsastan noin kuudesti viikossa, kerralla vaihdellen n. puolesta tunnista reiluun tuntiin. Yleensä maastossa tulee ratsastettua kauemmin, valmennuksissa tunti ja itsenäisesti jonkun verran alle tunnin.


Mitä huonoja tapoja Rytyllä on?
Suu, ihan yleisesti. Rytty on mm. todella kova kerjäämään herkkuja, minkä takia niitä sille todella harvoin annan. Muutenkin kaikenlainen hamuilu ja muu epäkohtelias käytös on sille yleistä. Sen lisäksi se leikkii kuolaimella ratsastaessa, mikä näkyy suun aukomisena. Minuahan on neuvottu kokeilemaan eri kuolaimia, mutta normaali kolmipala on ollut Rytyllä niin hyvä, etten ole nähnyt syytä vaihtaa - en usko, että mikään 100€ maksava ihmekuolain saisi ponia yhtäkkiä lopettamaan tapaansa. Kysyin asiasta myös meidän vierailevalta valmentajalta ja hän oli sitä mieltä, että älä vaihda, vaan korjaa asia ratsastamalla! Totta se onkin, silloin kun saan ratsastettua Rytyn oikeasti hyväksi, on se myös suusta todella rauhallinen. Ei pelleile kuolaimen kanssa, vaan mupeltaa suullaan positiivisella tavalla.

Kuinka korkeita esteitä uskot Rytyn pystyvän tulevaisuudessa hyppäämään?
En ole ollut ikinä korkeushyppääjä, vaan hyppäämisessä kaikki esteiden päällä ja väleissä tapahtuva on korkeutta tärkeämpi asia. En osaa sanoa, mitä Rytty hyvän kuskin kanssa hyppäisi ratana tulevaisuudessa, eiköhän se jonkun 80-90 cm radan selvittäisi mikäli tekniikka tulee nykytilanteesta paranemaan. Nythän sillä takajalat vaan roikkuvat menossa mukana, etujalat suuntautuvat suoraan eteenpäin ja selkää toivoisin paremmin käyttöön myös, mutta onhan tässä vielä aikaa opetella!


Kuinka usein käyt maastossa?
Yritän käydä vähintään kaksi kertaa kunnolla, mutta aina ei ehdi, kerran viikossa on kuitenkin ihan minimi. Jos käy sitä harvemmin, niin ponista tulee maastossa ihan vallaton! Lisäksi joka torstai käydään sen verran, että ratsastetaan maneesille 3 kilometriä suuntaansa, mutta sitä en kyllä kunnon maastoksi laske.

Kuinka usein teet maastakäsittelyä?
Aika harvoin tulee varsinaisesti maastakäsiteltyä, mutta joka päivä tietysti jollain tapaa - kaikki tärkeät peruspilarit mm. johtajuuteen liittyen tulee pitää mielessä ihan aina kun hevosta käsittelee.

hevosagility on huippuhauska maastakäsittelyn muoto!

Kylmäätkö koskaan Rytyn jalkoja?
Lähinnä hyppäämisen jälkeen, vaikka tietysti hyötyä olisi useamminkin.

Millä perusteilla ostit Rytyn?
Se on sopivan kokoinen, ihana luonteeltaan, sopii ratsastaessa omaan käteeni, on projekti ja kapasiteetti tulee olemaan omaan käyttööni riittävä. Plussana ulkonäkö, koulupainotteisuus ja se, että se oli koko Suomessa olon ajan luotettavilla ja minulle entuudestaan tutuilla henkilöillä, ja ponin koko historia on myös tiedossa. Toki sekin vaikutti, että tunsin ponin neljän kuukauden ajalta ennen ostopäätöstä, joten tiesin jo hyvin mitä odottaa!


Mikä kuolain Rytyllä on? Miksi?
Normaali liikkuvarenkainen kolmipala pyöreällä keskiosalla. Koska sopii hyvin ja on koulukisoissa sallittu, ylempänä tulikin jo kuolaimestakin vähän juttua.

Oletko ajatellut testata Rytyllä (ihan vaan huvin/mielenkiinnon vuoksi) joskus kuolaimettomia?
Olen ratsastanut joitakin kertoja riimulla/kaulanarulla, mutta en oikein tykkää ratsastaa kunnolla ilman kuolaimia ja kisaan koulua, joten en usko että tulen oikeita kuolaimettomia ostamaan pelkän kokeilun vuoksi.

ensimmäinen kaulanarukokeilu, suitset päässä turvallisuussyistä jos tulee arvaamaton tilanne!

Mikä on Rytyn korkein hyppäämä este?
En ole ihan varma minkä korkuisia silloin Playssonin klinikalla hypättiin, mutta ne olivat Rytyn korkeimmat esteet tähän saakka.

Mikä on paras sijoitus Rytyn kanssa kisoista?
Jaettu 1. sija toisissa koulukisoissa raviohjelmasta! Tosi huonolla tuloksella se kyllä saavutettiin, mutta parasta sijoitustahan tässä vaan kysyttiin.

ruipelo 5-vuotias kisaponi, © Anni!

3 kehitettävää asiaa Rytyn kanssa?
Lisää voimaa, takajalkoihin nopeutta ja edelleen parempaa eteenpäinpyrkimystä. Ehkä noista takajaloista lähtee oikeastaan kaikki muukin! Valmentajani sanoin Rytty usein unohtaa, että omistaa oikeasti neljä jalkaa kahden sijaan. Asiaa ei tietenkään auta se, että annan ponin löysäillä mm. siirtymisissä, vaikka tuollaisilla "kriittisillä hetkillä" minun juuri pitäisi olla todella tarkkana ja laittaa takajalat töihin. Viime valmennuksissa tajusin tämän kunnolla ja pääsin konkreettisesti tuntemaan eron Rytyssä, joten nyt yritän oikeasti panostaa siihen! Takajaloistahan kaiken liikkeen pitäisi kuitenkin ehdottomasti lähteä.

Mikä on Rytyn suosikkiasia?
Uskoisin, ettei sen päässä paljon muuta liiku kuin ruoka! Tosin kyllä se tykkää paljon myös ihmisistä ja heppakavereista.

2 kommenttia