lauantai 5. syyskuuta 2015

Q&A ratsastus yleisesti, toiveita ja tavoitteita

Kuinka korkeita esteitä haluaisit tulevaisuudessa hypätä kisoissa?
En ole estepuolta ratsastamassa ja kehittämässä kisauraa silmälläpitäen, joten en osaa sanoa. Tällä hetkellä tuntuu pikkuesteetkin jännittäviltä, joten voin sanoa, että lähitulevaisuudessa pysyttelen jossain 50 cm korkeuksissa. Jos ajatellaan tulevaisuutta pidemmällä tähtäimellä, riippuu se tietysti siitä, mihin asti Rytyn rahkeet riittävät - itselläni kipuraja on aiemmin mennyt jossain 70 cm kohdilla, enkä rehellisesti usko, että Rytylläkään tulee kapasiteetti sitä hirveästi korkeampaan riittämään.

Mihin koululuokkiin tähtäätte tulevaisuudessa?
Haluan joskus startata Rytyllä helppoa A:ta ainakin 1-tasolla. Sitä en tiedä kuinka kauan siihen menee, sillä kisatavoitteethan meillä ei ole koulupuolellakaan pääosassa, vaan haluan oppia ratsastamaan niin, että Rytylläkin on kivaa ja hyvä olla. Klassisemman puolen ratsastus tukeekin tätä loistavasti, joten sillä linjalla tullaan pysymään jatkossakin ja kisaillaan siinä sivussa sen verran mitä innostaa! Faktahan on se, että mitä vaativammalle tasolle mennään, ei klassisella ratsastuksella nykyajan kouluradoilla pärjää. Eipä meillä onneksi tavoitteetkaan ole siellä suunnilla!

tokat kisat huhtikuussa 2014

Uskotko harrastavasi aina hevosia/ratsastusta, vai veikkaatko tulevan taukoa jossain vaiheessa?
Tällä hetkellä tuntuu siltä, etten selviäisi ilman hevosia ja ratsastusta. Elämä olisi sisällöltään todella tyhjää. Harrastus vie päivistäni niin ison lohkon, etten pysty ajattelemaan, mitä ihmettä kaikella sillä ajalla tekisin. Puhumattakaan henkisestä puolesta, kuten siitä, kuinka paljon iloa hevoset pystyvät elämään tuomaan!

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet hankkia hevosen itsellesi (jos Ryttyä ei olisi), valitsisitko itsellesi isojen luokkien kilparatsun, nuoren ponin, vai millaisen hevosen? Miksi?
Nyt tuntuu nimenomaan tämä nuoren ratsastaminen niin omalta jutulta, että vaikka saisin valita esimerkiksi itse Valegron, en sitä tekisi. Minulla ei ole kisaamista ajatellen niin paljoa rahkeita tai motivaatiota, että kisahevonen olisi järkevä hankinta. Tykkään harrastaa tasaisen eestiläisen kanssa, kehittää ponia ja samaan aikaan omaa ratsastusta ja kisata välillä jos siltä tuntuu. Jos Ryttyä ei olisi, uskoisin minulla olevan joku hyvin samankaltainen projekti alla. Onneksi kuitenkin on juuri tämä projekti, vaikea kuvitella että parempaa voisi löytää!

Onko kouluratsastus enemmän se sinun juttusi kuin esteet?
On, mutta nykyään olen oppinut tykkäämään myös estepuolesta. Esteitä ratsastan kuitenkin vain siksi että se on mukavaa vaihtelua, koulua treenaan suuremmalla motivaatiolla.

Oletko joskus käynyt säännöillisesti ratsastustunneilla jollakin tallilla?
Nuorempana olen käynyt Tokkolan tallilla ja Kiviharjun tilalla, mutta silloinkin suurimmilta osin ratsastin itsenäisesti kotona. Viimeiset kolmisen vuotta olen ratsastanut vain parin eri valmentajan silmän alla.

Kiviharju 2010 ja ihana Lumi!

Esteet ratana vai yksittäisenä?
Ratana tai ainakin jonkunlaisena tehtävänä hyppäämisessä on enemmän mielenkiintoa ja siitä on enemmän hyötyä niin hevoselle kuin ratsastajallekin. Myönnetään kyllä, että aina ei riitä jaksaminen kehitellä muuta kuin yksittäinen pysty kentälle... Mutta yritän itsenäisestikin hypätessä keksiä jonkun järkevän tavoitteen treenille ja kantaa useammat kuin yhdet tolpat. Valmennuksessa toki hypätään aina tehtäviä tai ratoja.

Kuvaile itseäsi ratsastajana?
Olen aina inhonnut tällaisia kysymyksiä, koska itsearviointi kuuluu ehdottomasti heikkouksiini! Ehkä yritän kuitenkin kehitellä jotain. Olen ratsastajana ollut aina enemmän arka kuin hurjapää, yritän tehdä asiat järkevästi ja harkiten. Joskus sellaista reippautta ja itsevarmuutta kaipaisi hieman lisää... Jotenkin tämä nuorella ponilla ratsastaminen on kuitenkin parantanut sitäkin puolta, se oli vielä sanotaanko viisi vuotta sitten paljon huonommalla tolalla. Minulle on ratsastuksessa tärkeää se, että hevonen tuntuu motivoituneelta ja että ratsastan johdonmukaisesti. Tykkään palkita hevosta ihan jo yhdestä oikeasta askeleesta, eli mielummin liikaa kuin liian vähän. Yksi huonoista puolistani on (itsenäisesti ratsastaessa) mukavuusalueella pysyminen, eli jätän vaatimatta itseltäni ja hevoseltani tarpeeksi. Puhumattakaan kaikista istunnan virheistä, mutta ne nyt eivät varsinaisesti kuulu tähän!

Tavoitteet Rytyn kanssa a) syksylle b) talvelle c) ensi kesälle?
Voi kun jaksaisinkin miettiä noin pitkälle! Kilpailuja en ainakaan jaksa miettiä tällä hetkellä yhtään, mutta ehkä sitä ensi vuonna siirrytään koulupuolella heB-luokkiin, esteet nyt menevät omalla painollaan. Muuten kaikille yllä mainituille ajankohdille on yhteiset tavoitteet; säännöllisen valmentautumisen kautta Rytyn ratsastettavuuden kehittäminen vielä paremmalle tasolle, vinouksien korjaamista, voiman kasvattamista... Eipä näille voi ajankohtia sanoa, ne tulevat sieltä joskus monipuolisen treenin ja oikeanlaisen hevosta tukevan ratsastuksen myötä.

valmentautumista vuosi sitten elokuussa

Parasta harrastuksessasi?
Vaikea pukea sanoiksi. Ainakin se, että on aina jotain, johon tähdätä. Ratsastuksessa on niin paljon sekä pieniä välitavoitteita että isompia haaveita ja unelmia, että sen harrastaminen on todella motivoivaa. Lisäksi se, mitä aiemminkin sanoin, eli takuu hyvästä fiiliksestä!

Milloin teillä on seuraavat kisat Rytyn kanssa?
En tiedä. Tällä hetkellä riittää kyllä intoa treenata, mutta kisoihin lähtemistä ei jaksa edes miettiä. Lähiseudun 1-tason osalta näkyy kisakalenteri kyllä täyttyvän mukavasti, mutta voi olla, että lähdetään kisaamaan seuraavaksi vasta tyyliin ensi keväänä. Toki on mahdollista, että tämänkin vuoden puolella se motivaatio jostain löytyy, mutta tuntuu epätodennäköiseltä - illat pimenevät ja kaamosmasennus on jo ihan ovella... Meidän kisaaminen nyt on muutenkin niin pientä, ettei siitä tarvitse onneksi mitään paineita ottaa.

Mitä Walmalle ja Sunnylle kuuluu? Ootko kisaamassa Sunnylla tällä kaudella?
Molemmille kuuluu ihan hyvää! En ratsasta nykyään kummallakaan säännöllisesti, kun ei riitä aika ja into. Sunnylla olen kuitenkin välillä mennyt ja starttaan sillä näillä näkymin ensi viikonloppuna koulukisoissa, en tiedä tulenko muuta kisaamaan. Edellisistä kisoista tämän ponin kanssa on kulunut jo tosi kauan, reilusti yli vuosi sitten taidettiin kisailla viimeksi! Meillä on muuten vuosipäiväkin tänään, 5.9.2013 ensimmäisen kerran ratsastin Sunnylla. Taas on kaksi vuotta hujahtanut johonkin älyttömän nopeasti.

toukokuu 2014

Oletko ratsastanut Denisellä?
Meillä en ole vielä sen selkään ehtinyt, lähipäiville ollaan kyllä Pinjan kanssa ponienvaihtoa suunniteltu, mutta Millalla ratsastin pari kertaa! Denisen(kin) olen tosiaan tuntenut jo monta vuotta, lähinnä nettimaailman kautta, mutta joitakin kertoja myös livenä siihen tutustuneena.

Siivoatko tallin aamuisin vai iltaisin?
Yleensä päivisin, aamuisin ei koskaan jaksa eikä ehdi, mutta siivotaan aina ennen kuin hevoset tulevat päivässä ensimmäisen kerran sisälle, eli normaalisti ennen liikutusta. Jos on vapaapäivä, siivotaan vasta iltatallin yhteydessä.

Onko hevosten hoitaminen sinun ja Pinjan vastuulla?
On.

Mitä hevosenne syövät heinän lisäksi?
Hyvin vähän, koska kaikki ovat tehokkaita rehunkäyttäjiä! Tällä hetkellä niiden ruokinta koostuu pellavarouheesta ja kivennäisestä. Rytty, Denise ja Patu syövät kaikki oikeastaan saman verran - turvotetaan noin 1,5 dl pellavaa mössöksi, sinne sekoitetaan suunnilleen sama määrä kivennäistä ja ruokalusikallinen suolaa. Rytylle alan myös syöttää kauraa kunhan laidunkausi loppuu kokonaan ja palataan säännöstellylle ruokinnalle, koska se välillä tuntuu kaipaavan vähän lisäenergiaa, mutta säännöllisessä liikutuksessa ei toivon mukaan lähde lihomaan. Kuureittain ne syövät lisärehuja, kuten tällä hetkellä B-vitamiinia karvanvaihdon tukena, hikitreenipäivinä elektrolyyttiä ja syksyisin tarpeen vaatiessa valkosipulia. Rulle syö nykyisessä kodissaan myös pellavaa ja kivennäistä vaan.

2 kommenttia

  1. "mukavuusalueen ulkopuolella pysyminen," Tarkotat varmaan siinä pysymistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hups, mikä lie ajatuskatko jota en edes oikolukiessa tajunnut :D kiitos korjauksesta!

      Poista