maanantai 3. elokuuta 2015

Tervetuloa tallillemme


Käydään sisään! Talliin kuljetaan vasemmanpuoleisesta ovesta heinävaraston kautta, sillä oikeanpuoleinen ovi, joka ennen toimi varsinaisena sisäänkäyntinä, johtaa nykyään Rullen karsinaan.Ensimmäisenä heinävarastoon saapuessa aukeaa hevosten keittiö, jossa säilytetään ruoat, ruokakupit ja vedenkeitin pääasiassa pellavan turvottamista varten.


Heinävarastosta löytyy myös mm. heinää (yllätys), purua koko talven tarpeisiin ja lantala.


Talli kentän ovelta kuvattuna. Vasemmalla ensimmäisenä asuu Patu, sitten Rytty, nurkassa Denise ja suoraan edessä Rulle. Tallissa oli alunperin vain kaksi karsinaa, joten kaikkien lisäkarsinoiden jälkeen talli on muuten käynyt hieman ahtaaksi, mutta ilmaa on ainakin riittävästi korkean katon ansiosta.


Poniosaston karsinoiden sijoittelu tarkemmin. Denisen ja Rullen karsinat ovat tosiaan rakennettu jälkikäteen, ja niihin on ehditty moneen otteeseen tehdä muutoksia ennen asettumista nykyisille uomilleen. Kaikki karsinat ovat EU-säädösten mukaisia tämänhetkisille asukeilleen.


Naulakko on varattu riimuille, riimunnaruille, juoksutusliinoille ym.


Oven vieressä käden ulottuvilla on raippateline, pari taitettavaa satulatelinettä ja puukko. Seinällä olevasta lämpömittarista seuraillaan tallin sisälämpötilaa pääasiassa talvisin.


Samoilla hoodeilla on vesipiste ja pieni hylly säilytystä varten. Hyllyssä (ja sen ympäristössä...) säilytetään lähinnä sellaisia päivittäin tarvittavia asioita, joita ei jaksa aina raahata satulahuoneesta erikseen talliin. Tämä on kyllä harvinaisen tehokas rojunkeräyspaikka, joka on vaikea pitää siistinä.


Kenttämme sijaitsee tallin takaseinustalla, on kivituhkapohjainen, kooltaan 20 x 40 metriä ja toimii tehtävässään loistavasti.


Hevosillamme on käytössä laajat ulkoilualueet, jotka ovat tallin ja kentän välittömässä läheisyydessä. Niihin kuuluu pieni hiekkapohjainen tarha-alue ja kaksi erillistä laidunlohkoa, jotka ovat ympärivuotisessa käytössä. Yleensä tosin pidetään auki vain yhtä laidunta kerrallaan, jolloin toinen saa rauhassa kasvaa.


Kentän vierellä kulkeva kuja yhdistää laidunlohkot.


Tämä laidun on hieman "luonnontilaisempi" ja köyhempi, toisella taas kasvaa oikeastaan pelkkää heinää.


Köyhempään laitumeen kuuluu myös pieni palanen metsää.


Satulahuonetta meillä ei ole tallin yhteydessä, vaan ollaan otettu ulkorakennuksesta käyttöön useampikin huone hevosia varten. Tämä ns. virallinen satulahuone toimi ennen ulkosaunana, ja nykyisin se on käytössä lähinnä satuloille, huoville ja suitsille.


Loimien säilytys on ollut kaikkein vaikein järjestää. Entisessä saunan pukuhuoneessa on kuivatusloimille varattu hylly.


Yksi huone on lähinnä varusteiden pesua ja kuivattamista varten, lisäksi siellä säilytetään (ulko)loimia ja sekalaista muuta tavaraa.


Talli, varustehuoneet, laitumet jne. sijaitsevat siis kaikki ihan pihapiirissä, etäisyydet ovat lyhyitä ja pienistä puutteista huolimatta kaikki toimii oikein hyvin. Luksusta ei ole eikä tarvitsekaan olla, me viihdytään täällä oikein hyvin! 

14 kommenttia

 1. Kivan näköinen pieni talli, ja hevosilla on varmasti hyvät oltavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eiköhän nekin täällä hyvin pärjäile :)

   Poista
 2. Teillä on aivan upea talli! Ja teillä on ihanat ulkoilumahdollisuudet hepoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onneksi on ollut mahdollisuudet saada näin paljon tilaa tarhoille, se on mun mielestä ensiarvoisen tärkeää!

   Poista
 3. Kotoisan ja ennen kaikkea siistin näköinen talli! Wau :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha, kiitos! ite ei aina osaa arvostaa kun on mukamas niin paljon puutteita :D

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva postaus ! :) Teillä on tosi hieno, siisti, pieni ja kotoisa talli :)

  VastaaPoista
 5. Onko tää talli siis teidän pihassa? Todella kodikkaan näköinen paikka! Varmasti kelpaa hevosillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on pihassa, joku 30 metriä on ulko-ovelta talliin! :D

   Poista
 6. Jee, vihdoinkin tää tuli :D On kyllä kiva talli!

  VastaaPoista
 7. Oletteko rankennellu tän tallin almiiseen rakennukseen,ja millaisessa käytössä rakennus oli ennen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli valmis rakennus joo, lampolana toimi ennen! ku lampaat lähti niin siitä jaettiin osa talliksi ja (suurin) osa jäi konehalliksi :)

   Poista