lauantai 14. helmikuuta 2015

Uutta oppimassa

If you are fearful, a horse will back off. If you are calm and confident, it will come forward. For those who are often flattered or feared, the horse can be a welcome mirror of the best in human nature.
- Clare Balding

A dog looks up to a man,
A cat looks down on a man,
But a patient horse looks a man in the eye and sees him as an equal.
- Unknown


If your horse says no, you either asked the wrong question, or asked the question wrong.
- Pat Parelli

To understand the soul of a horse is the closest human beings can come to knowing perfection.
- UnknownVälillä sitä melkein säikähtää huomatessaan, kuinka vähän hevosista tietääkään. Kun luulee jo tuntevansa hevosensa täysin, ja kuitenkin oppii siitä koko ajan valtavasti lisää. Minusta on nykyisin äärimmäisen kiehtovaa nimenomaan ymmärtää, miksi hevonen käyttäytyy kuten käyttäytyy, ja muuttaa omia (väärin opittuja) tapojani sen mukaan - ei yrittää muuttaa hevosta. Koska hevonen ei ymmärrä ihmisen kieltä, on opittava itse ymmärtämään hevosen kieltä ja kommunikoimaan sen avulla.

Onneksi minulla on osaavia ihmisiä ympärilläni auttamassa, sillä Rytyn kanssa kaikkea tätä arvostaa ihan uudella tavalla. Se on niin erilainen kun vertaa vaikka Rulleen tai keneen tahansa hevoseen, jonka kanssa olen yhtään enemmän touhuillut. Rytty on kuin ihmisen mieli, äärimmäisen herkkä, kommunikoiva ja yhteistyökykyinen. Sen takia minusta tuntuu, että käsittelen sitä koko ajan aivan väärin. Olen lähipäivinä oppinut ponistani niin paljon uutta, että ihan hirvittää ajatella, kuinka paljon onkaan vielä asioita joita en siitä tiedä. Onneksi olen joka päivä viisaampi.


Sen lisäksi että olen ehkä oppinut taas hieman lisää Rytyn käyttäytymisestä ja siitä, kuinka minun tulisi toimia sen kanssa, ollaan opittu myös konkreettisesti uusia asioita. Rytty on oppinut ohjasajon salat, menemään traileriin ongelmitta sekä etu- että takaperin ja myös kenties alkanut ymmärtää sen, että siellä trailerissa on tarkoitus pysyä kaikessa rauhassa sen sijaan että välittömästi peruutetaan ulos. Se on oppinut kuinka puomit ylitetään kuten aikuiset hevoset ja kuinka tehdä Riina iloiseksi laukkaamalla superhienosti.

Minä olen oppinut sen, että ponillani voitaisiin diagnosoida ahmimishäiriö mitä tulee porkkanoihin ja leivänpaloihin. Kun kerran quotejen makuun päästiin, niin ehkäpä vielä yksi...

He knows when you're happy. He knows when you're comfortable. He knows when you're confident. And he always knows when you have carrots.
- Unknown

6 kommenttia

 1. Olen niin samaa mieltä! Aina saa selville jotain uutta hevosista, mitä ei ikinä olisi ajatellutkaan. Minua hevosessa kiinnostaa juuri eniten se itse hevonen. Miten se käyttäytyy, ajattelee jne. Kerran en meinannut ennen pimeän tuloa käydä liikuttamassa hevostani, kun jäin katselemaan tarhaan, mitä se, ja sen lauma oikein puuhailevat. Huomasi kuinka yksi hevonen näki jotain, toisetkin käänsivät heti päänsä samaan suuntaan.

  Hevonen on kyllä mielestäni niin hieno ja arvokas eläin, ja silti se jaksaa antaa anteeksi, vaikka me ihmiset emme aina osaakaan hoitaa sitä oikealla tavalla. :D

  Jos Rytty on nyt opetettu ohjasajoon, oletko suunnitellut opettavan sen myös kärryjä vetämään? Valjakkoajossahan on myös koulua, ja vetäminenkinhän kehittää hyvin lihaksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no jep! en tiiä innostunko ajohommasta niin paljoa että raaskin kaikki varusteet ostella ym., mutta eihän sitä koskaan tiedä ;)

   Poista
 2. Tosiaan tuo hevosen käyttäytymisen seuraaminen on mielenkiintoista ja tärkeää. Minuakin kiinnostaa oppia kommunikoimaan hevosen kanssa paremmin ja ymmärtämään todella miksi se käyttäytyy niin kuin käyttäytyy :)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. jep! noita ois löytyny vaikka kuinka paljo, meinas iskeä valinnanvaikeus :D

   Poista