maanantai 23. helmikuuta 2015

Hiihtolomakurssi

SUNNUNTAI

Aamulla pakattiin Rulle ja Patu kyytiin, Rulle meni yöksi sijaiskotiin toiselle tallille kun ei voinut jäädä kotiin yksin Patun ja Rytyn ollessa kurssilla. Hienosti pikkuponi jäi sinne uuden kaverinsa kanssa, joten hyvillä mielin jatkettiin Patun kanssa matkaa tallille jossa Rytty jo asustelikin valmiiksi. Aamutunnilla oli ohjelmassa puolentoista tunnin koulutreeni kolmen ratsukon ryhmissä.

Tunnin pääpaino oli siirtymisissä. Alkutunti tehtiin kaikki samaa tehtävää, myöhemmin sitten sovellettiin jokaiselle erikseen tehtävä omien vahvuuksien ja heikkouksien mukaan. Aluksi venyteltiin eteen alas käynnissä sekä tehtiin pientä väistötehtävää, ravissa aloiteltiin tehden voltilla käyntisiirtymisiä. Kunhan pidin koko ajan keskittymisen Rytyn lapojen asennossa, sain takajalkoja aktivoitua ja muistin tehdä taivutukset niin että sain haluamani myös läpi, oli se oikein hyvän tuntuinen ratsastaa. Otettiin vähän myös pysähdyksiä ja peruutuksia, ne olivat ihan ok.Myöhemmin tehtiin pääty-ympyrälle kaksi käyntisiirtymää volttien kautta. Ympyrällä oli neljä tötsää tasaisin välein, aina tötsän ympärille tehtiin voltti ja joka toisen voltin jälkeen kolmen askeleen käyntisiirtyminen. Kuulostaa simppeliltä, mutta kylläpä saikin tehdä töitä, jotta saatiin valmentajalle kelpaava suoritus aikaiseksi! Voltilla minun piti aina ajatella vähän takajalkoja ristiin ja sen avulla ravi parani ihan silmissä, jolloin käyntisiirtymisetkin onnistuivat paremmin. Rytyllä on tapana niillä vähän töksähtää, vaikka kuinka tekisin ne pehmeästi istunnalla, mutta nyt saatiin aikaan ihan nättejäkin siirtymisiä. Kun molemmat suunnat olivat hyvin läpi, otettiin loppuun vielä laukkaa. Tehtiin nopeita nostoja ja siirtymisiä ja yhdistettiin edellisen tehtävän ravivoltit myös tähän. Onnistuneiden pätkien jälkeen ravailin loppuun ja hyvällä fiiliksellä lopettelin tunnin, Rytty oli suurimmaksi osaksi superhyvä ratsastaa!
Kuvailin toisen ryhmän tunnin, ja evästauon sekä valmennussuunnitelman (josta voin tehdä jonkun pienen postauksen vielä erikseen) läpikäymisen jälkeen oli vielä leikkitunti. Alkuverkaksi oltiin hippaa sekä seuraa johtajaa, varsinaisena aiheena oli tehtävärata ja viestikilpailu ja loppuun vielä hetki maa-meri-taivasta. Rytty onneksi jaksoi vielä ihan hyvin, vaikka olikin koulutreeni jo alla! Melkein säästyttiin kakuilta, mutta onneksi yksi vallaton poni kuitenkin heitti ratsastajansa alas loppuvaiheessa tuntia ;)
Kunhan ponit oli hoidettu ja tallihommat tehty, päästiin lähtemään kotiin. Olipa taas outoa kotona, kun ei ollut tarhassa yhtäkään hevosta iltatallia odottelemassa!

MAANANTAI

Maanantain aamutunnilla oli ohjelmassa hyppäämistä samoissa ryhmissä kuin edellispäivän koulutunnilla. Rytylle tulikin pari hyppypäivää ihan lähekkäin edellisen estetunnin ollessa perjantaina, mutta sallittakoon se nyt, kun ei ole tulossa tavaksi kuitenkaan. Tunnin pääpaino oli pienen radan hyppäämisessä ja tämä oli Rytylle ensimmäinen kerta, kun hypättiin rataa - vaikka kyseessä pieni ja kohtuullisen simppeli rata olikin, niin siinä tuli kuusi hyppyä kuitenkin ja tehtävää toisen perään, mikä on aina eri juttu kuin hypätä yhtä tehtävää kerrallaan.Alkuun tultiin radan tehtäviä palasissa ja lopuksi rata pari kertaa kokonaisena. En jaksa alkaa piirrellä sitä kun ei ole tällä koneella kovin sopivaa ohjelmaa, mutta rataan kuului mm. vinosti hypättävä pysty, joka oli myös Rytylle uusi juttu. Tuntuu, että estetunneilla näitä uusia asioita tulee ihan koko ajan, mutta se on hyvä vaan! Meillä oli myös pari erikoisestettä mukana, yhdessä oli johteina isot tynnyrit ja yhdessä esteen alla ämpäreitä. Ryttyä ei paljon jaksanut ne kiinnostaa, joten kisoissakaan tuskin on tulossa ongelmia erikoisesteiden suhteen ainakaan!

Rytty oli tänään oikein kiva hypätä, se oli mukavan aktiivinen ja pyrkivä, mutta kontrollissa kuitenkin. Tietysti niitä huonoja hyppyjäkin tuli, mutta suurimmaksi osaksi (ja kun itse olin tilanteen tasalla) Rytty loikki paremmin kuin kertaakaan aiemmin. Hyvä siitä vielä tulee, kaikesta pessimistisyydestäni huolimatta näyttää siltä, ettei se niin toivoton esteponi ole kuin joskus ajattelin! :D Mutta nähtävästi harjoitus voi tehdä mestarin (tai jos nyt ei mestaria, niin ainakin ihan hyvän) jopa niistä, joille ei lahjoja niin paljoa suotu!

vaihdoissa on vielä vähän harjoittelemista, joudun tällä hetkellä tekemään yliselkeät ja vähän liioitellutkin avut että ne onnistuvat, mutta kyllä nekin sieltä lähtevät tulemaan treenin myötä paremmin :)


Tunnin jälkeen jätin yltäpäältä hikisen ponin karsinaan kuivamaan ja syömään päiväheiniä, ratsastajilla oli taas vuorossa evästauko ja lisää valmennussuunnitelman tekemistä. Iltapäivän tunnilla treenailtiin katrillia, sen menin kuitenkin Rytyn sijaan Sunnylla ja ei ole mitään kuvamateriaalia, joten eipä siitä sen enempää. Hauskaa oli kyllä tuokin puuha! Oli kiva kun tällä kurssilla toinen tunti oli aina rennompi, ei tarvinut niin hiki hatussa treenailla koko ajan :)

Katrillitreenien loputtua hoidin toki Sunnyn pois, ja sen jälkeen yritin parhaani mukaan keräillä kaikki Rytyn ympäri tallia levinneet tavarat ja pakkailla ne mukaan. Päätin siis tänään jo viedä Rytynkin kotiin, mikä oli varmasti ihan hyvä ratkaisu! Nyt se saa pitää viikon tai kaksi ansaitusti rennompaa, joten ellei ihmeempiä tapahdu niin blogikin tulee luultavasti hieman hiljenemään ainakin siihen saakka, kunnes pohjat ovat kunnossa. Palaillaan kunnolla sitten kevättä kohti viimeistään!

10 kommenttia

 1. Mielestäni on ihan älyttömän hienoa ja huomaavaista, että veitte Rullen pariksi päiväksi hoitoon! On outoa ajatella, että jotkut eivät tajua hevosista mitään ja pitävät hevostaan aina yksin ja sitten toiset vievät kahdeksi päiväksi hevosen muualle ettei sen tarvitsisi olla yksin.
  Niin ja todella kivoja kuvia, olette kyllä kehittyneet niin paljon molemmat että on ilo katsella teidän yhteistyötä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no jep! meillä menee raja siinä että jos pitäs yksikään yö olla yksin niin sitten järkätään joku paikka, jos nyt päivällä ollaan useampi tunti pois niin se vielä menee mutta ei ikinä yötä yksin. kiitoksia! :)

   Poista
 2. Pahemman kerran ärsyttää nyt kyllä kun jäi kurssi välistä! Tuommoinen leikkitunti näyttää aivan liiankin hauskalta :D
  Taas kerran teidän meno näyttää todella hienolta ja Rytty kuuntelee tosi sievästi menoasi tuossa kuvassa, jossa kävelet ämpäreiden päällä. Ihana pikkumies :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sinne olis kyllä kaivattukin vähä lisää eestiläispoweria! ens kerralla sitte, kenties päästään leikkimään taas ;) haha joo, se oli ihan hämmästynyt että mitäs tämä tällänen on :D

   Poista
 3. Oii miten ihania kuvia, Ryttyhän kulkee esteillä jo tosi mainiosti! :) Olisi kiva nähdä hyppyvideoita, kun noin olette menneet eteenpäin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, siihen voiki mennä vielä toiset pari kuukautta ennen ku uskallan videoita julkasta! :D ei vaan, katotaan jos tässä jossain vaiheessa saatais joku pätkä otettua :)

   Poista
 4. Joo, ois kiva saada video materiaalia teidän hypyistä ;) On hienoa nähdä miten olette kehittyneet vaikka aluksi luulit että esteitä että tule paljoakaan hyppimään ! Oli varmasti kiva kurssi :)
  Ja anteeks ku oon näin tietämätön XD Nii jos saa kysyä että mitä on katrilli ? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo yritän videota saada vaikka seuraavalta hyppykerralta, tosin en tiedä vielä yhtään milloin se tulee olemaan :D katrillissa tavallaan ratsastetaan sellaisessa "muodostelmassa", yleensä kaksi ryhmää tekevät aina samat asiat peilikuvina samaan tahtiin. vaikea selittää, joten etsin youtubesta nopeasti esimerkkivideon; https://www.youtube.com/watch?v=7eLm9wDOMZs
   meidän ei kyllä ihan noin hieno ollut, heh :D

   Poista
 5. Tää sun blogis on nykyisin niin tylsä :( pelkkiä valmennuspostauksia eikä mitään muuta, samanlaisia kuviakin vaan... kaipaan niitä Rulle aikaisia postauksia. Kyllä näitä valmennusjuttujakin on ihan ok lukea VÄLILLÄ , mutta muuta ei täällä nykyisin olekaan :( Kuka muuten huolehtii rullen liikutuksesta jos pinjakin on liian pitkä sille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kieltämättä tuo ajanjakso joka asuttiin maneesitallilla oli blogin kannalta tylsä, koska mentiin lähes koko ajan maneesissa ja valmentauduttiin paljon, vaikea silloin on kehitellä blogiinkaan mitään muuta. olen kuitenkin eri mieltä tuosta etten ole muuta postannut kuin valmennuksista, nyt on kyllä ollut kaksi sellaista putkeen, mutta sitä ennen olin kirjoitellut vähän maastakäsittelystä, itsenäisestä ratsastuksesta, irtohypytyksestä... oikeasti, kun en voi kirjoittaa blogiani vain lukijoita miellyttääkseni, kirjoitan itseäni varten ja silloin valmennukset ovat hyvin olennainen osa, sillä se auttaa itseäni myös ratsastuksessa kun kirjoitan ylös mitä ollaan tehty ja mitä korjattavaa löytyy. valitettavasti en voi sanoa kuin että jos ei miellytä, en voi pakottaa sinua enää lukemaan! moni asia on Rulle-ajoilta muuttunut, sille en mahda mitään, ja se vaikuttaa pakosti blogiinkin.

   minä huolehdin pääasiassa, olen Rullen tilanteestakin muutamaan postaukseen kirjoittanut, et ole ehkä niitä niin huolellisesti lukenut? poni on nyt lähinnä lomaillut huonojen pohjien takia, kun se on kengätön. esim. aurinkoinen sunnuntai -postauksen viimeisessä kappaleessa olen Rulliksesta maininnut :)

   Poista