torstai 29. tammikuuta 2015

Rytyn kehitystä

Kysyessäni toivepostausideoita tätä toivottiin pariinkin kertaan, joten tässäpä tulee postaus Rytyn kehityksestä alkuajoista tähän pisteeseen! Alkuun kerron sanojen ja kuvien avulla ja lopusta löytyy videokooste, johon kasasin lähes kaikki videot joita meistä löytyy.

Aloitin Rytyn kanssa joulukuussa 2013 liikuttelemalla sitä noin 2-4 kertaa viikossa, muut kerrat meni ponin silloinen omistaja ja ratsuttaja. Aloittaessani liikutuksen Rytyllä oli ratsastettu tietääkseni jonkun verran alle vuosi ja aloiteltu rauhallisesti historiansa vuoksi. Se olikin jonkun verran "normaalia" ikäistään (silloin pian 5-vuotiaaksi kääntyvä) jäljessä. Rytty oli vielä varsin epätasapainoinen, ei tullut kunnon tuntumalle ja oli useimmiten äärettömän hidas pohkeelle. Ravi mentiin vielä pelkästään keventäen ja isoilla kaarilla, tyyliin 10 metrin volteista ei uskaltanut juuri haaveillakaan. Laukattu oli melko vähän selästä, ja laukkaa tehtiin kevyessä istunnassa pääasiassa isolla uralla sen ollessa vielä hyvin raakaa.

Tältä ajalta minulla ei ole ratsastusmateriaalia - en kirjoittanut ponista blogiin niin ei tullut kuvaajaakaan pyydeltyä messiin, vaikka nyt olisikin hauska nähdä materiaalia. Eikä tämän ajan edistyksestä voi itselleni kunniaa ottaakaan, kun omistaja-ratsuttaja meni edelleen noin puolet liikutuskerroista ja itse en ratsastaessani varsinaisesti vienyt ponia eteenpäin, tein ponille tuttua perustyötä vain. Toki siinä tasapaino, lihaksisto ja muut perusjutut kehittyivät minunkin ratsastuksessa, mutta ei mitään ihmeempää.


lähtötilanne parin päivän poninomistajuuden jälkeen ja joo, olin valitettavasti liian kaunis teille!

Huhtikuussa poni siirtyi omistukseeni ja täten omaan käyttööni, mutta asui vielä vanhalla tallilla ja ratsuttaja ratsasti sillä suhteellisen säännöllisesti edelleen, sillä hänellä oli edessä vielä keväällä näyttötilaisuus Rytyn kanssa. Muutenkin oli hyvä että siellä kävi osaavampi ihminen edelleen selässä, kun poni oli niin vaiheessa vielä. Alettiin kuitenkin pikkuhiljaa mm. ottaa enemmän laukkaa mukaan ja harjoitusravi oli toki tullut kuvioihin myös, kun ensimmäiset kisat lähestyivät. Rytyllä tasapaino alkoi kehittyä ja sitä pystyi ravissa alkaa käännellä jo pääty-ympyrää pienemmillekin kuvioille.


Huhtikuun aikana käytiin kahdet kisat raviohjelmatasolla, ja ne olivat ponin elämän ensimmäiset kisastartit. Maailmaa ja maneeseja se oli kyllä nähnyt ennenkin, joten siitä ei ollut niin pahasti stressiä. Tuloksena heD:stä 58,70% ja seuraavana viikonloppuna raviohjelmasta 57,00% ja jaettu ykkössija. Kaukana hyvästähän suoritukset oli tästä hetkestä katsottuna, mutta sen aikaiseen menoon nähden meni hyvin ja oikein tyytyväinen olin tuloksiimme!Toukokuussa Rytty muutti kotitallille ja oltiin jonkun aikaa ilman satulaa kun satula oli toppautuksessa, joten ratsastushommat jäivät hetkeksi vähäisemmiksi ja poni piti pienen loman. Juoksutus ja maastakäsittely kuuluivat kyllä ohjelmistoon, ja taisin ilman satulaa jotain käynti-ravi-treeniä tehdä. Kesäkuun alkupuolella saatiin taas satula käyttöön ja päästiin täysipainoisemmin treenailemaan. Kesän aikana maastoiltiin tosi paljon, mikä kasvatti ponin kuntoa huimasti ja askellajit sekä asenne työntekoon parani myös. Reippaan maastoilun tulokset siis heijastuivat selkeästi kentällä tapahtuvaan työskentelyynkin ja Rytty edistyi ihan silmissä. Koulupuoli tosin oli kesäkuun ajan aika epätasaista, välillä oli loistavia hetkiä treeneissä ja välillä mentiin selkeästi huonommin, mutta se kuului asiaan toki.Heinä- ja elokuu oli jotenkin tosi hauskaa aikaa, nimittäin yhtäkkiä oli kehityskaari lähtenyt menemään ihan suoraviivaisesti ylöspäin. Olin saanut neuvoksi ratsastaa pääasiassa matalassa pitkässä muodossa, jotta ponin tapa rullailla itsensä ihan pakettiin saataisiin pois, ja muoto lähtikin sitä kautta paranemaan. Ihan Rytyn perusratsastettavuus parani tuona aikana huimasti ja muistan hyvin yhden ajanjakson kun jokaisella ratsastuskerralla tuntui, että olisi alla ihan eri poni, hyvällä tavalla toki. Heinäkuussa käytiin myös Pirtissä leirillä, ja Rytty ylitti odotukseni ihan täysin käyttäytyessään niin hyvin ja fiksusti koko leirin.Ravi muuttui laadukkaammaksi koko ajan, sen sijaan laukka tuntui jumittavan pitkään ihan paikallaan, mutta sitä olikin tehty tosi paljon vähemmän ja sen takia en siitä huolestunut - uskoin, että se omalla painollaan lähtee siitä sujumaan, ja niinhän se tekikin. Loppukesästä myös aloitettiin pohkeenväistötreenit ja Rytty tajusi homman hirveän nopeasti.


Syksyn lähestyessä Rytty alkoi olla varsin hyvässä kuosissa. Valmentauduttiin edelleen säännöllisesti ja loppukesän hyvä moodi säilyi, joten alkusyksystä päästiin tekemään taas uusia juttuja, mm. ensimmäiset vastalaukat. Ryttyä pystyi pikkuhiljaa ratsastamaan hieman ryhdikkäämmässä muodossa, kun rullailuongelmat alkoivat olla historiaa. Kesän kisatauon jälkeen jatkettiin syyskuussa kisailua ja mentiin vielä yksi raviohjelma, joka meni tosi kivasti 63,20% tuloksella.


Lokakuu oli jännittävä siinä mielessä, että mentiin kisoissa ensimmäinen heC, eli laukka tuli kuvioihin! Rytyn laukka oli edelleen melko huonoa, joten jännitti kovasti esittää se kisoissa. HeC-debyyttimme koittaessa ponille iski tahmatassuvaihde päälle, mutta pahasti alitempoinen rata suoritettiin kuitenkin ilman suurempia rikkeitä ja kerättiin 58,75%. Syyslomalla käytiin parin päivän koulukurssilla naapuritallilla ja siellä fiilis oli aika lailla plääh, toinen tunneista oli huonohko ja toinen tosi huono. Jälkimmäisestä jäi oikeasti niin epäonnistunut fiilis että olisin voinut vaan itkeä, tuntui että olen tehnyt vaan huonoa duunia ponin kanssa ja se on täysin väärällä omistajalla, kun en osannut ratsastaa sitä kyseisellä tunnilla yhtään. Sain jotenkin pilattua kaikki yksinkertaisimmatkin tehtävät.Näistä masisfiiliksistä oli kuitenkin pakko toipua nopeasti, sillä marraskuun alussa meillä oli vielä kauden viimeiset kisat. HeC:2 sujui sen hetkiseen tilanteeseen nähden todella hyvin, prosentteja tuli tasan 60. Laukka oli tässä vaiheessa alkanut kiriä ravia kiinni ja kotona se alkoikin muistuttaa jo enemmän oikeaa laukkaa räpellyksen sijaan. Kisoissa ei sitä tietenkään niin hyvin esitetty, mutta oli hienoa huomata, että edes kotitreenissä se oli ottanut yllättäen nopean kehitysharppauksen. Sen jälkeen laukan laatu onkin lähtenyt paranemaan ihan huimaa vauhtia, onneksi! Loppukuu sujui aika lailla huonojen pohjien äärellä, joten treeneistä tuli taas pientä taukoa, kunnes kuun vikoina päivinä poni muutti muutamaksi viikoksi maneesitallille treeniin.

© Linda L


Joulukuu kului siis lähes kokonaan toisella tallilla. Sieltä en kovin paljoa kirjoitellutkaan, mutta käytiin aika paljon tunneilla ja fiilikset oli aika vaihtelevat. Välillä Rytty oli ihan huippu ja välillä kaikki tuntui tosi vaikealta, mutta teki kuitenkin todella hyvää päästä hyvien pohjien ääreen säännölliseen valmennukseen hetkeksi. Vaikka välillä ollaan kenties takapakkiakin tultu, niin tämänhetkiseen tilanteeseen olen oikein tyytyväinen! Rytyn laukassa erityisesti on tapahtunut suurta muutosta parempaan ja ravissa poni on parhaimmillaan ihan huippu - kun sen saa pysymään tahdissa, on ravi todella kivan näköistä myös ulkopuolisille sen lisäksi että se on hyväntuntuista selkään.

Kirjoittamalla on äärettömän vaikea saada kehitystä kuvailtua, joten katsokaapa video! Ei sekään ole välttämättä aivan sataprosenttisesti totuudenmukainen, sillä videot on niin erilaisista tilanteista, mutta paljon paremman kuvan saa kuin vain tekstistä ja kuvista. Mukana on aika paljon ihan ennennäkemätöntäkin materiaalia, jota en ole aikanaan halunnut tai kehdannut julkaista :D Valitettavasti video on ihan ilman ääniä, en vaan kaiken tämän työn jälkeen jaksanut etsiä musiikkia, joten saatte tyytyä mykkäversioon nyt.Huh, varmaan yksi suuritöisimmistä postauksista mitä olen tehnyt, kirjoittamiseen sekä kaikkien kuvien ja videoiden editoimiseen sain kulutettua monenmonta tuntia! Toivottavasti joku jaksoi lukea loppuun asti tai edes selailla kuvat ja videot läpi, etten ihan turhaa duunia tehnyt :D

24 kommenttia

 1. Vau, onpas teistä tullut todella hieno pari, Rytystähän kuoriutuu ihan kunnon kouluponi! ♥

  VastaaPoista
 2. Hieno pari olette! Rytty on kyllä varsin näpsäkän oloinen poni:)

  VastaaPoista
 3. Ootte kyllä molemmat kehittyneet! Teidän menoa on ilo katsoa :)

  VastaaPoista
 4. Katsoin ja luin kaiken :)
  Te ootte kyllä hieno pari ja ootte kehittyny tosi paljon !

  VastaaPoista
 5. Vautsi mikä kehitys :) Ootte kyl aivan täydellinen pari :)

  VastaaPoista
 6. Tää oli tosi mielenkiintonen ja kiva postaus, ootte hieno pari :)

  VastaaPoista
 7. Outoa ajatella, että Rytty on ollut kuvioissa jo melkein vuoden. Aika vaan kuluu liian nopeasti :D olette kehittyneet ihan älyttömästi ja fanitan teitä ratsukkona päivä päivältä enemmän.
  Postaus oli muuten tosi kivasti kirjoitettu. Yleensä kun tämmöiset postaukset ovat aika luetteloluontoisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no jep, tuntuu kyllä itekin että vastahan sen selässä ekaa kertaa olin vaikka siitä on jo yli vuosi :D kiitoksia Nea! :)

   Poista
 8. Ravista on tullut upean tahdikas! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on kyllä parhaimmillaan tosi hyvää nykyään :)

   Poista
 9. Käskeekö sun valmentaja sun levittämään aina käsiä sivullepäin, kun Rytty ei rentoudu tai nousee ylös?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei tosiaan! :D ihan on oma ärsyttävä virheeni, tarkoituksena on siis johtavalla ohjalla säädellä taivutus ja sitten palauttaa käsi omalle paikalleen kaulan viereen, mutta minulla se jää helposti "korjausasentoon" kun en muista sitä siirtää... valmentajani pikemminkin joutuu koko ajan muistuttamaan käsien pitämisestä vierekkäin kuin päinvastoin!

   Poista
 10. Hienosti ootte kehittyny! :) Itse ainakin kiinnitin huomiota, että sun oma asento ja istunta on muuttunut rennomman näköiseksi! Alussa sun käsi oli aika jäykän/kovan näköinen kun pidit sitä niin korkealla, kun nuorella ja epätasaisella hevosella usein suositaan pidettävän hiukan matalammalla kättä, jolloin se ohjaa hevosta oikeaan asentoon ja rentotumaan. Kun hevosella tulee automaattisesti oikea työskentelymuoto, voidaan käsi nostaa oikealle korkeudelle. Usein kilparatsastajat treenaavatkin kotona pitäen käsiä melko matalalla, kun sitten radalla ratsastetaan kädet oikealla korkeudella.

  Paljon tsemppejä jatkoon, sulla on tosi kivan näköinen heppa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rytty on sen verran etupainoinen että mulle on annettu ohjeeksi pikemminkin tasapainottaa sitä istunnalla ylöspäin, ja sen takia ei tarkoituksella kovin matalaa kättä neuvottu käyttämään - tämä on siis tapauskohtaista :) mutta se on kyllä totta että käteni ovat rentoutuneet paljon, tuolloin se oli ihan jäätävän näköistä nyt kun videoita katsoo! kiitos :)

   Poista
 11. Hieeeno Ryyteli <3 Ootte kehittyny ratsukkona ihan älyttömästi, ei voi kun ihailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti Hemppa! sun pitäs tulla kyllä joskus sen selkää uusiks, voi olla vähä parempi ratsastaa ku sillon kesällä :D

   Poista
 12. Ihana ku jaksat päivitellä näin harmaan talven keskellä! Mutta niin, ootte kyllä hienosti kehittyny, tosi kivaa luettavaa oli tämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha, oon yrittänyt skarpata kun alkuvuoden olin epäaktiivinen! :D kiitti :)

   Poista